Радвам се да видя такава силна група кметове, които участват

...
Радвам се да видя такава силна група кметове, които участват
Коментари Харесай

Искра Михайлова за мястото на културното наследство в новия Баухаус

Радвам се да видя такава мощна група кметове, които вземат участие в панела ни " Европейски Баухаус - културните институции в умните градове, благоприятни условия за цифровизация на районите ". Това разгласи евродепутатът Искра Михайлова, която бе модератор на панела. Участие в него ще вземат Весела Кондакова, зам.министър на културата, проектант Георги Коларов, консултант в Министерство на регионалното развитие, Пийт Ясперт, вицепрезивент на Европа Ностра - най-уважаваната европейска организация за запазване на културното завещание, Силвия Георгиева - изпълнителен шеф на Сдружението на общините, Владимир Мирков, ръководител на Камарата на архитектите в България.

Ще има награждаване на три общини за техните цифрови планове, разгласи Искра Михайлова.

" Ще имаме опция да дискутираме сложни решения, учредени на синергия, баланс ", уточни госпожа Михайлова.

Тя разгласи, че новият европейски Баухаус е отговор на упованията на Европейска комисия. " В новия Зелен пакт липсваше детайлът на културата и той пристигна с новия Баухаус. За европейските жители опазването на околната среда и изменението на климата е приоритет. Политиците дадоха отговор с извеждането на политиката " Зелен пакт ". В момента ние сме участници в процеса на смяна на мисленето. Зеленият пакт е тактика на Европейски Съюз, само че тя дава отражение и на нашето всекидневие, на нашия ежедневен живот ", съобщи Искра Михайлова.

По думите й новият европейски Баухаус не е концепция за шерване сред креативен елити. Той изисква мултидисциплинарен метод, който да притегли институции, строителен бранш, обучение и т. н. " Новият европейски Баухаус идва с провокациите на 21 век, когато европейските жители поемат отговорност за своята планета ", безапелационна е Искра Михайлова. И уточни, че в тази връзка би трябвало да се потърси мястото на културното завещание, къде е културата в цялата смяна на мисленето на европейския жител и в цялостния модел на новия свят. " Това е въпросът, на който ще търсим отговор през днешния ден. Ще успеем ли да защитим културното завещание, само че освен да го опазим, само че и да до развием ", уточни Искра Михайлова.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР