Радостното е това, че проевропейските сили победиха. Очакването, че евроскептиците

...
Радостното е това, че проевропейските сили победиха. Очакването, че евроскептиците
Коментари Харесай

Проф. Ингрид Шикова: Проевропейските сили победиха

„ Радостното е това, че проевропейските сили победиха. Очакването, че евроскептиците ще „ завладяват “ Европейския парламент не се случи “.

Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. доктор Ингрид Шикова, специалист в региона на политиките на Европейски Съюз и един от основателите на компетентност „ Европеистика “ в СУ „ Св. Климент Охридски “.

Проф. Шикова разяснява провелите се европейски избори в страните членки, както и новия състав на Европейския парламент (ЕП). „ Освен радостните вести има и тематика за размисъл, а тя е по какъв начин ще действа този Екологичен потенциал оттук насетне. Доскоро имахме две политически фамилии, които работиха дружно – Европейската национална празненство и партията на социалистите и демократите, които много елементарно взимаха общи решения. Екологичен потенциал не е характерен парламент, в който има ръководещи и съпротива, а решенията се взимат по по-различен метод. Сега, при новата настройка, тези две партии действително ще имат потребност от още една. Най-вероятно ще бъдат либералите и демократите. Това е партията, която завоюва най-вече спомагателни гласове на тези избори, евентуално тъй като към нея се причислиха гласоподавателите на „ Ренесанса “ на Еманюел Макрон. Така че тези три партии евентуално ще създадат обединението, която ще ръководи Екологичен потенциал и взимането на решения “, счита проф. Шикова.

Според нея значимо внимание би трябвало да се отдели на още една вест – зелената вълна в Европа и постигането на съществени триумфи за зелените партии в редица страни. Интересно е обаче, че в Централна и Източна Европа тези партии нямат такава поддръжка, в това число у нас.

Според специалиста, обаче, европейските жители има върху какво да размислят и това са евроскептичните настроения. „ Това, което се случва в страни като Италия и Франция не би трябвало да ни успокоява. Битката за европейската концепция и европейското обединяване е ежедневна. Тя не приключва с датата на изборите “, безапелационна е тя.

Като значим знак проф. Шикова разчете и изборната интензивност на жителите, която у нас беше ниска, а в множеството европейски страни рекордно висока от две десетилетия насам. „ Струва си да се изпие чаша шампанско за това, че най-сетне европейците схванаха, че Европа е значима, Европейски Съюз е значим и би трябвало да сме обединени. Може би и Брекзит ни даде доста уроци и поучения. В България се случи тъкмо противоположното – при нас има понижение на интензивност. Може би има някакво отчаяние от политици, от партии, от провеждането на акцията. Много са факторите. Аз си направих два извода. На първо място у нас още не сме осъзнали, че ние сме част от този Европейски Съюз, че ние живеем в него и би трябвало да действаме за общото му богатство. Вторият ми извод е, че в България към момента ни следва доста работа по просвещение по европейските въпроси. Аз следях от близко акцията и считам, че всички имаме потребност от просвещение – и политици, и жители. Това би трябвало да стартира последователно и методично в учебно заведение “, счита професорът.

Тя е безапелационна в едно – не можем да чакаме мощен Европейски съюз, в случай че в него има слаби страни. „ Европейски Съюз ни е необходим. Има нужда от промени и такива ще бъдат направени, само че какви тъкмо ще бъдат, към този момент зависи действието на Екологичен потенциал и от това какви персони ще бъдат сложени на най-висшите постове. Състезанието стартира от през днешния ден “, сподели още проф. Шикова.

Според нея Европейския съюз би трябвало да работи и върху построяването на обща външна политика, само че означи, че доста мъчно би било в околните години страните в него да реализират общо единодушие по всички външнополитически въпроси. Това ще зависи и доста от индивида, който ще заеме поста на висш представител по въпросите на общата външна политика и сигурността, на мястото на Федерика Могерини. „ Пожелавам си тези висши постове да бъдат заети от хора, които са водачи и вдъхновители “, добави още проф. Шикова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР