Радиото оцеля като медия, защото е най-близко до естествената човешка

...
Радиото оцеля като медия, защото е най-близко до естествената човешка
Коментари Харесай

Доц. Вяра Ангелова: Радиото е най-близко до естествената човешка комуникация

" Радиото оцеля като медия, тъй като е най-близко до естествената човешка връзка - няма нищо по-естествено за хората от това да приказват и да слушат ". Това сподели пред БНР доц. Вяра Ангелова, откривател и учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Тя акцентира, че БНР печели високо доверие и е доста слушано, тъй като професионализмът, който публичното радио е съумяло да резервира, не е срещнал основна конкуренция в другите радиостанции: 

" Пазарът в България е пренаситен от радиостанции, само че доста малко от тях са говорни. А пък говорните не доближават опциите и традицията на Националното радио. Ето за какво то си заслужава с всекидневната си работа доверието на хората ".

Доц. Ангелова акцентира, че БНР е потвърдило, че когато би трябвало, може да се трансформира в централна тематика на обществото :

" Визирам прекъсването на сигнала на стратегия " Хоризонт " през 2019 година. Радиото може да излезе напред, да се покаже, само че не е нужно да бъде от самото начало пред очите на хората. Достатъчно е слушателите да знаят своите полета, а те не са малко в стратегиите на БНР, където да срещат себе си - човек да срещне самия себе си, а не просто другите групи ".

Според нея е извънредно комфортно за аудиторията да могат да се слушат излъчвания на запис , което БНР предлага с помощта на новите технологии. Тя обаче акцентира, че това е и опция за професионално занимаващите се с медии да наблюдават трендове във времето обратно.

" БНР е сложено в голямата конкуренция на професионални медии, чийто произход е в печата или в малкия екран, които нападат полето на радиото, правейки аудиоподкасти. Това е международна наклонност - открита и заявена ".

Почти изчезнаха медийните критици , изложи като своя констатация изследователката на медии и посочи:

" Медийните критици са значим репер за работещите публицисти . Да можеш да видиш по какъв начин изглеждаш в профил като професионален почерк. Не единствено измежду сътрудниците си, а и видяно извън.  Пространствата за медийна рецензия понижиха през годините и това ми се коства обедняващо ".

Доц. Вяра Ангелова приготвя книга, обвързвана с историята на БНР в интервала на социализма.

Интервюто на Даниела Големинова с доцент Вяра Ангелова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР