Работници от нефтената рафинерия Лукойл Нефтохим блокираха движението при изхода

...
Работници от нефтената рафинерия Лукойл Нефтохим блокираха движението при изхода
Коментари Харесай

Нефтохимиците на протест: Падне ли дерогацията, горивата ще поскъпнат

Работници от нефтената рафинерия " Лукойл Нефтохим " блокираха придвижването при изхода на Бургас в посока София поради настояването за анулация на дерогацията за съветски нефт.   Опасенията им са свързани със съществени компликации в работата на предприятието и даже неговото затваряне, в случай че се стигне до възбрана за импорт на главната суровина от Русия, оповестява Българска телеграфна агенция.   Хиляди членове на Синдиката на нефтохимиците " Лукойл ", както и работещи в други сдружения, обслужващи рафинерията в Бургас, се събраха, с цел да изразят позицията си, като издигнаха плакати. Предвидено е протестната проява да продължи до 12 часа.   От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас оповестиха, че пътуващите към София могат да употребяват обходния маршрут през мол „ Странд “. Алтернатива за влизащите в регионалния център е Северният обход.

  От синдикалната организация на нефтохимиците оповестиха, че протестните дейности се подхващат поради изказваните в публичното пространство погрешни изказвания по отношение на работата и бъдещето на рафинерията, с което се поражда напрежение и неустановеност за работните им места.   Основна причина за митинга им е изразеното желание за предварително преустановяване на дерогацията за преправяне на съветски нефт.

  Синдикалистите са на мнение, че това слага сериозен риск пред естествената работа на предприятието и загуба на работни места заради неналичието на задоволително резервоарни вместимости, в резултат на вмененото обвързване за 100-процентно количествено предпазване на петролните ресурси на територията на завода.    " Работим към този момент 60 години. Темата с дерогацията е наше главно терзание. Не може някой през днешния ден да се разсъни и да каже - през днешния ден има дерогация, на следващия ден няма.   Има си закони. Законът, който беше признат от Парламента, дава право заводът да работи до октомври месец и то по проект, изработен от държавното управление. Ние съблюдаваме този проект и всички закони, такова увещание имаме от нашето управление.

  " Лукойл Нефтохим Бургас " е дом за нашите фамилии.   И още нещо - дерогацията е разрешена в Унгария, Словакия, Чехия и Хърватия. Още през юли, унгарският президент сподели, че най-вероятно ще изискат нарастване за тяхната страна на дерогацията. Към тях се причисли и Словакия.   Само тук дерогация е мръсна дума. Само у нас очевидно не желаеме цените на горивата да бъдат на това равнище, а в пъти повече ", споделиха от Синдиката на нефтохимиците " Лукойл " по време на митинга. 

  От там оповестиха и съответни претенции към изпълнителната и законодателната власт.   На първо място настояването им е да се приключи практиката за приемането на прибързани закони, възпрепятстващи работата на рафинерията в Бургас, както и списването на такива " на коляно ".   От синдиката упорстват за провеждането на публични разисквания при правенето на дълготрайни регулации за бранша.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР