Работната ръка в земеделието не достига. Основна причина за това

...
Работната ръка в земеделието не достига. Основна причина за това
Коментари Харесай

Работната ръка в земеделието не достига, алармират синдикалисти

" Работната ръка в земеделието не доближава. Основна причина за това е заплащането, което е едно едно от най-ниските в секторите на нашата стопанска система. Нормално е при тези несправедливи приходи да има отлив на работна ръка. "

За това сигнализира вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов по време на среща с министъра на земеделието Явор Гечев. В нея участваха и ръководителите на Федерацията на самостоятелните синдикати от земеделието (ФНСЗ) Валя Васильонова и на Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата индустрия Петър Абрашев, както и представители на КТ “Подкрепа ” и на  работодателските организации.

Атанасов предизвести и че наред с ниското възнаграждение различен проблем са и тежките трудови условия. По думите му на доста места се подценяват безвредните и здравословните условия на труд.

" КНСБ направи изследвания, съгласно които близо 60 % от служащите в земеделието са изложени на риск - да вземем за пример от канцерогенни болести, работейки с пестициди “ - обърна внимание Атанасов.

Той уточни и че несправедливото възнаграждение изяснява и огромна част от проблемите в системата на земеделското министерство. Атанасов изясни на земеделския министър Явор Гечев, че при последната актуализация на бюджета някои от институциите не са получили нарастване на заплатите макар причините им.

" Вие самичък казахте какъв брой значими са някои от тях. Затова, в случай че участвате във втора актуализация на бюджета през тази година, което не е невероятно, имайки поради по какъв начин се развива политическата обстановка в страната, бихме желали да се вслушвате малко повече в нашите оферти “ - продължи синдикалистът.

Огнян Атанасов прикани Министерството на земеделието най-накрая да стартира работа по Европейската зелена договорка (ЕЗС), защото съществена част от дейностите, свързани с нея, са в бранш земеделие.

“Ние чакаме от министерството да стане водещо в Консултативния съвет за ЕЗС, изключително във връзка с оценката на въздействието на идните законодателни промени върху работодателите и служащите в бранша. Времето е извънредно малко. Буквално в идващите няколко години ще има съществени промени ”, предизвести Атанасов.

Той разяснява още проблемите на сезонните служащи и неналичието на отбрана на техните права зад граница. Вицепрезидентът на КНСБ уточни, че конфедерацията взе участие в взаимни инспекции с Европейския орган по труда и насочи молба към Явор Гечев за подпомагане от страна на Министерството на земеделието при следващи такива следствия.

Председателят на ФНСЗ Валя Васильонова акцентира, че от две години и половина в бранша липсва разговор, което води до изоставането на доста въпроси, тясно свързани с икономическия разцвет на бранш земеделие. “Отсъствието на обществена политика и обществен ракурс към тематиката за земеделието през целия този интервал способства за маргинализация на работната мощ, а резултатът от това е липса на квалифицирана работна ръка, липса на задоволително атрактивни работни места и обществен дъмпинг ” - акцентира Васильонова.

Тя добави, че в случай че по проблемите стартира да се приказва дружно с представителите на Министерството, ще стане допустимо да се разясняват тематики за пазара на труда и за качеството на работната мощ, което е и от изключителна значимост в подтекста на зелените и цифровите трансформации.

Министър Явор Гечев увери, че диалозите в този формат ще продължат и че ще бъде проведена спомагателна среща със синдикатите, защото на земеделското министерство е нужна и гледната точка на служащите.

“За мен е доста значимо да няма деформиране на информацията ”, акцентира Гечев.

Борислава Кирилова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР