Работим за трансформация на Българската банка за развитие и нова

...
Работим за трансформация на Българската банка за развитие и нова
Коментари Харесай

Голяма промяна с важна банка. Решението на държавата

" Работим за промяна на Българската банка за развиване и нова тактика, която да ускори нейната роля като насърчителна банка. Да бъде детайл от цялостното продуктово предложение в поддръжка на дребния и междинен бизнес. Вече работим за това да оценим потенциала ѝ и в подтекста на новата тактика за промяна на ББР ".

Това съобщи пред БНР Милена Стойчева, министър на нововъведенията и растежа.
-->
По думите ѝ задачата е ББР да поддържа стратегически значими браншове на стопанската система на страната, както и дребния и междинен бизнес, с цел да има той преимущества.

Министър Стойчева изясни, че с подписаното сред Европейската капиталова банка и Българската банка за развиване финансово съглашение в размер на 175 млн. евро ще се поддържат компании, които са наранени от спиране на веригите на доставки и на високите цени на храните и силата поради войната в Украйна:

" Това финансиране ще се дава непосредствено или с финансови медиатори. Подписването на това съглашение сред Европейска инвестиционна банка и ББР демонстрира увеличаващо се доверие към България от европейските институции за надграждане на партньорските ни връзки ".

Над 212 млн. лв. следва да бъдат вложени по Плана за възобновяване и резистентност, уточни министър Стойчева и посочи:

" Това са отворените стратегии по ПВУ, които са насочени за развиване на индустриални зони и паркове. Приоритет е Северна България, защото съществува огромна фрагментация и дисбаланс в развиването на районите. Това е към този момент отворената процедура. Минималният размер на безплатна помощ за план е от 1 млн. лв., а оптималният - за 40 млн. лв. ".

Предстои да бъде отворена и последната процедура по ПВУ, по която има 180 млн. лв., които би трябвало да подкрепят фирмите за прехода им към кръгова стопанска система - компаниите могат да получат сред 70 000 и 1 млн. лв., изясни още министърът на нововъведенията и растежа.

Тя акцентира, че значимо за Министерството на нововъведенията и растежа е да очертае една тактика и ново позициониране на България като дестинация за нововъведения:

" За мен е приоритет да ребрандираме страната ни като място, в което се основават високотехнологични нововъведения, и място, където може да се прави добър бизнес, който да бъде прелъстителен за вложителите ", акцентира тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР