Работим за пряка демокрация - електронно гласуване на избори и

...
Работим за пряка демокрация - електронно гласуване на избори и
Коментари Харесай

Йордан Гинев, ИТН: Въвеждаме широко мълчаливото съгласие

Работим за директна народна власт - електронно гласоподаване на избори и референдуми Изнесените услуги са промишлеността на знанието, тя носи развиване на градовете, споделя Йордан Гинев, водещ специалист на Има Такъв Народ в особено изявление за в. " Стандарт "
Йордан Гинев е ИТ бизнесмен, съосновател на една от най-големите български ИТ компании. Има повече от 15 години опит в ръководството на клиенти, местоположения и компании. Бизнес експертиза в ръководство на ИТ услуги, усъвършенстване на бизнес процеси, стратегическо обмисляне, бизнес развиване.В интервала 2015 - 2020 е основен действен шеф на немска компания за услуги в бранша на цифровия маркетинг и развиването на продажби. Развива съществуващата мрежата на компания от офиси в Германия с откриването и разрастването на интервенции в Барселона, Испания и Варшава, Полша.Член на борда на шефовете на Българската Аутсорсинг Асоциация, сега AIBEST, за интервала 2017-2018 година.Извън ИТ бизнеса има опит и в бранша на човешките запаси. От 2012 е ръководещ съучастник на компания за асортимент на личен състав и даване на чиновници на краткотрайна претовареност. В момента компанията разполага с офиси в 6 страни и общо 19 града.

 
Старата власт се опасява от е-управлението поради цялостната бистрота на всички дейности Дигиталния свят не може да размени чиновника, само че ще му даде време заработа с мисъл  Електронното опазване на здравето ще спре източването на Здравната каса
 

- Г-н Гинев, усилване на директната народна власт е водещ приоритет за " ИТН ". Едно от първите неща, които партията планува в бранш " Администрация и електронно ръководство " е въвеждането на отдалечено електронно гласоподаване на избори и референдуми. Какви са стъпките за това и по кое време този тип гласоподаване може да е реалност у нас?

- Пряката народна власт е инструмент, който може непосредствено да даде силата на хората да взимат решенията за ориста си. За да се осъществя това, е належащо преди всичко да се сътвори сигурен и комфортен метод на всеки един от жителите да взе участие в този развой. Необходимо е да се стартира от най-първичния проблем в изборната система, а точно да се дефинира действителният брой на популацията, което има право на гласоподаване, т.е. да се отстранен мъртвите души в изборните описи. Следващото нещо, заложено в нашата стратегия, а също и изискуемо от Европейската комисия, е основаването на електронна еднаквост за засвидетелствуване на всеки един жител. Именно посредством нея може да бъде приложено изискването гласувания и референдуми да бъдат налични за всеки един жител, който има предпочитание да даде своя глас. Чрез тези първоначални стъпки в страната могат да се сложат основите както на електронно ръководство, по този начин и електронно гласоподаване. Не на последно място би трябвало да се построи и доверие към институциите, които да могат да дават действителна и достоверна информация на популацията.

- Години наред слушаме по какъв начин електронното държавно управление е приоритет, само че ГЕРБ по този начин и не съумя за го вкара. Каква е повода - липса пари, на готови фрагменти, на предпочитание или на нещо друго?

- България от доста години е на челните места за желани ИТ дестинации в влиятелни ранглисти на водещи консултантски компании като AT Kerney, McKinsey и други. В страната ни работят ИТ експерти които по никакъв метод не отстъпват на своите сътрудници от всяка една друга страна. Подготвени фрагменти сигурно имаме.В последните няколко програмни интервала на Европейски Съюз средствата за цифровизация последователно се усилват от ден на ден, като сега са на второ място по тежест след тези за справяне с климатичните промени. Видно е, че и пари за нещо сходно има.Основните проблеми да нямаме функциониращо в цялост електронно ръководство е неналичието на предпочитание и голямата опозиция на равнище обособена администрация. Електронното ръководство ще обезпечи бистрота и проследимост на ръководството, което по всяка възможност е тормозило ръководещите досега. В същото време неналичието на явен отзивчив проект към всички държавни администрации, дружно с техните чиновници води и до сериозния отпор. Необходимо е да се обясни на тези хора, че тези промени в действителност ще облекчат тяхната работа, а и те ще получат нужните образования за това.

- Бюрокрацията е най-големият камшик за бизнеса. Какви промени предвиждате, с цел да бъде сведена до най-малко?

- Предвиждаме систематично опростяване и оптимизация на административните процедури и процеси. Смятаме да въведем необятно института на безмълвното единодушие, тъй че бездействието на администрацията да не ни спъва. Планираме да опростим покупко-продажбите с движимо и недвижимо имущество, тъй че да се понижи потребността от разкарване до нотариуси и гишета. Също по този начин да сложим завършек на издаването на удостоверения за към този момент съществуващи електронни данни, в това число посредством анулация на таксите за издаването им. Това включва честите през днешния ден удостоверения за гражданско положение, трудова брошура, характерност на земеделска земя, скици на парцели и доста, доста др.  Предвиждаме да премахнем непотребните ограничавания по непрекъснат или сегашен адрес за ред административни услуги, като издаването на персонални документи. Ще ускорим прехода към електронно правораздаване.

- Каква е новата роля на чиновника в цифровия свят?

- Дигиталния свят не може да размени служителя в администрацията. Той ще продължи да дава услугите, които прави и досега, само че времето което губи, с цел да се бори с административни недомислици ще бъде понижено. Напрежението което всеки един служител изпитва сега, виждайки недоволните жители, чакащи от опашка на опашка, би трябвало да бъде сведено до най-малко. За сметка на това, той би трябвало да има повече време да извършва дилемите, касаещи неговата експертиза, което ще направи работата му доста по-ефективна.Неоснователни са страховете, че голяма част от чиновници ще бъдат сменени от компютри и изкуствен интелект. Това ще е реалност за общоприетите и повтарящи се дейности, само че това ще отвори просто повече време за работа на мисълта за облекчение и успеваемост.  

- България е на последно място в Европейски Съюз по нахлуване на цифровите технологии в стопанската система. Как това закъснение може да бъде преодоляно?

- Реализирането на работещо в цялост електронно ръководство на равнище държавна администрация, общини, такова, което разрешава да бъдеш обслужен от всяко място, всяко устройство и когато и да е, ще увеличи неимоверно показателя на нахлуване на цифровите технологии в стопанската система. Освен квалифицираните фрагменти, ние разполагаме и с една от най-бързите скорости на интернет в света, тъй че имаме всички предпоставки да минем доста напред в класацията.

- Т секторът е измежду най-бързо разрастващите се у нас. В същото време цифровите умения на огромна част от популацията, изключително по-възрастната, изостават. Как ще бъде напълнен вакуумът сред потребностите на бизнеса и подготовката на работната мощ?

- Увеличението на цифровите умения на популацията е двустранен развой. Както самите хора би трябвало да проявят предпочитание за придобиване на тези качества, по този начин и страната е належащо да сътвори условия това да се случи. В Плана за възобновяване има посочени средства за даване на не малко запаси за тъкмо тези образования и квалификации. Но още веднъж е значимо тези запаси да доведат до нужния резултат. В края на идващия програмен интервал е значимо да можем да предоставим данни за това какъв брой индивида са имали достъп до образования и да бъдат предоставени данни доколко са повишили своите цифрови умения.

- Изоставаме и във въвеждането на електронно опазване на здравето, електронни здравни услуги. Какви ограничения планирате?  

- Електронното опазване на здравето ще даде опция да се оправим с няколко наболели казуса. Въвеждането на електронен здравен картон, електронна рецепта и свързани здравни данни сред обособените институции е това, от където би трябвало да се тръгне. Успешното им осъществяване значително ще ограничи опциите за източването на здравната каса. Ще спре злоупотребите с фиктивното настаняване в лечебно заведение, единствено с цел да се употребяват средствата.Необходима е дейна работа с всички институции, с цел да се случи това.

- Бъдещето е обвързвано с промишлеността на изнесените услуги, която до неотдавна бе съсредоточена основно в София. Какви благоприятни условия за развиване на районите и за разкриване на нови работни места дава тя?

- Индустрията на изнесените услуги от дълго време излезе от рамката " евтина работна ръка ". Вече в огромна степен тук се приказва за услуги с добавена стойност, които въздействат положително на редица други бизнес фактори с изключение на цената, като да вземем за пример - успеваемост, работливост, фокусиране върху водещите действия. За да отговори на новите провокации, се наемат и работят вискообразовани, механически готови фрагменти, говорещи разнообразни езици. Така наречената промишленост на изнесените услуги, е към този момент известна като промишленост на знанието. Престижно е за всеки един район, компании от сектора да оперират там, тъй като това значи повече благоприятни условия за млади, образовани хора с високи упоритости от позиция на развиване и възнаграждение. Веднъж стъпили в избран град фирмите бележат бърз напредък на брой чиновници, което автоматизирано води до осезаема смяна в динамичността на покупателната дарба на хората.Хубаво е, че към този момент имаме позитивния образец по какъв начин в рамките единствено на няколко години взаимна работа сред страна и бизнес един район като Пловдив, се трансформира в желана дестинация за фирмите от бранша. Наблюдаваме позитивния образец и на други места - Варна, Бургас. И други градове имат опция да привлекат компании, само че е належащо малко предварителна инвестиция. За да избере една компания локация е нужен един комплекс от свършена работа - благоприятни условия за офис здания от висок клас, съществуване на една първична численост от бързо и елементарно за назначение готови фрагменти, градска среда, която да притегли спомагателен брой младежи. Всичко това би трябвало да е добре завършено в рекламни материали и презентирано по верния метод, тъй като нормално решенията се взимат след единствено една среща.

- Програмата на Има Такъв Народ планува повече надзор в ръцете на жителите. Бихте ли дал съответни образци?

- Крайно време е жителите да имат дейна роля в ръководството на страната и да им се даде повече надзор.Основен наш приоритет е да се улесни провеждането на референдуми, тъй че най-после на деня резултатите от тях да имат действителен, а не както сега чисто осведомителен темперамент. Въвеждане на електронна подписка за реализирането им, понижаване на броя на подписите и увеличение на интервала на събирането им, както и разрешаването за електронно отдалечено гласоподаване, ще създадат референдумите тъкмо това - форма за ръководство от жителите.Предвиждаме и внедряване на електронна платформа за публичните поръчки, която дава цялостна бистрота и проследимост на процеса. Трябва да е ясно и елементарно налично, по кое време е пусната съответната поръчка, какви са критериите за присъединяване и кой ги е основал, периоди за кандидатстване. В процеса на избор на реализатор, още веднъж би трябвало да има информация за присъединяване, критериите, по които е спечелил и резултатите на всички останали участници. Това е извънредно значимо. Информацията за изразходваните средства в процеса на работа, както и каква е гаранцията за осъществяването са безусловно наложителни. Ако цялата тази информация е събрана в една електронна платформа, необятно и елементарно налична, всеки един жител ще може да я види и прочете и да я отнесе до съответната институция при потребност. Но в случай че всички забъркани в този развой са наясно, че той е напълно обществен, потребността от надзор допускам, че внезапно ще спадне.За да може процесът по задаване на въпроси и сигнализиране за нередности да бъде улеснен и поощрен, считаме че е нужна единна платформа за противоположна връзка с жителите. Тази платформа би трябвало да е отворена, тъй че да могат в следствие да се програмират разнообразни приложения, които да покриват потребностите от спомагателните електронни услуги, които ще се развиват.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР