Работим активно Българската банка за развитие да харчи по-малко и

...
Работим активно Българската банка за развитие да харчи по-малко и
Коментари Харесай

Валентин Михов: ББР харчи по-малко и достига до повече малки и средни фирми

„ Работим интензивно Българската банка за развиване да харчи по-малко и да доближава до повече дребни и междинни компании, които мъчно биха могли да се финансират от търговски банки. Ние сме подготвени да приказваме с всеки, който е в потребност – както в ББР, по този начин и в сдруженията ни за микрофинансиране и лизинг “, съобщи в предаването „ Лице в лице “ по бТВ ръководителят на Надзорния съвет на ББР Валентин Михов.

Банката се стреми да доближи до 1000 дребни и междинни компании следващата година и до равнища от 50-100 заема на месец.

„ Имаме опция за по-голяма еластичност, тъй като огромна част от продуктите ни са обезпечени от Европейския гаранционен фонд. Така ББР търси по-малко обезпечения и самоучастие от фирмите спрямо комерсиалните банки “, уточни Михов.

Според него Българската банка за развиване се пробва да откри този баланс, в който не се конкурира с другите банки, само че въпреки всичко компаниите, получаващи финансиране, да могат да го върнат. За да доближава до оптимален брой компании в потребност, банката ще вкара и цифрова платформа, посредством която те могат да аплайват за заеми онлайн.

„ Така няма да е нужно да идват до София и всичко ще се случва по електронен път - от момента, в който решат, че желаят заем, до приемането на средствата по сметката им “, изясни Валентин Михов.

Той акцентира още веднъж, че няма смяна в лимита на отпусканите от банката заеми.

„ Новите заеми, които ББР дава, не престават да са лимитирани до 5 млн. лева За заеми, които са преструктурирани, т.е. фирмите са закъсали, ние оставихме опция, в случай че това е в полза на банката, да дадем в допълнение финансиране. То е лимитирано – за новите заеми е до 20%, т.е. до 1 милион в допълнение, а за по-големите заеми остава до 5 милиона лв.. До момента това не е употребявано и не знам дали ще бъде употребявано “, изясни ръководителят на Народно събрание на ББР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР