Работещите хора в по-високата възрастова група - между 55 и

...
Работещите хора в по-високата възрастова група - между 55 и
Коментари Харесай

Евростат: Възрастните, които работят, се увеличават

Работещите хора в по-високата възрастова група - сред 55 и 64 години, към този момент са повече, в сравнение с приблизително е равнището за всички възрастови групи в Европейски Съюз. Това сочат данните на Евростат за 2018 година.
Миналата година цели 65% от мъжете при по-възрастните са работели, до момента в който при дамите равнището е 52%. За съпоставяне, приблизително в Европейски Съюз във всички възрастови групи 60% от мъжете са били заети, до момента в който при дамите заетостта е била под 50% - 48 на 100.
Оказва се, че за 15 година (2003 - 2018 година) от ден на ден по-възрастни хора почват да работят на всички места в Европейски Съюз, като единственото изключение е Гърция. В България и Словения нарастването е двойно в този интервал, а в Словакия - 2,2 пъти, сочат данните на Евростат.
През 2018 година нивото на претовареност измежду хората на възраст 55 до 64 година е било над 70% в Швеция, Германия и Дания, а в седем страни е под 50%. В България процентът е от по-високите - над 60 на 100, което е над междинното равнище - 59%.
Един от методите да се увеличи финансовата непоклатимост на старини е да се работи по-дълго. Възрастните хора, които отсрочват пенсионирането си, печелят повече пари, натрупат спомагателни пенсионни права и вероятно могат да спестят повече или да насочат средства към частни пенсионни проекти, показва Евростат.
Все по-голям дял от популацията на Европейски Съюз на възраст сред 65 и 74 години също продължава да работи. През 2018 година над една четвърт (26%) от тази възрастова група в Естония работи. В Румъния, Литва, Португалия, Англия, Ирландия, Швеция и Латвия над 15% от хората на възраст 65-74 години са работили предходната година.
Интересен аспект от отчета е, че в България междинната дълготрайност на трудовия живот е 33,1 години, което е четвъртият най-слаб резултат в Европейски Съюз. Швеция е номер едно, с 41,9 години трудов живот.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР