Qian Lui е икономист, базирана в Китай. Коментарът е публикуван

...
Qian Lui е икономист, базирана в Китай. Коментарът е публикуван
Коментари Харесай

От икономическа криза до Трета световна война

Qian Lui е икономист, основана в Китай. Коментарът е оповестен в Project Syndicate. Преводът и подзаглавието са на редакцията.

Следващата икономическа рецесия е по-близо, в сравнение с си мислите. Но това, от което би трябвало да се тормозим най-вече, е какво ще пристигна след нея. В сегашната обществена, политическа и софтуерна обстановка продължителна икономическа рецесия, дружно с растеж на неравенството, могат да ескалират до огромен международен боен спор.

Световната финансова рецесия от 2008-09 съвсем банкрутира държавни управления и аргументи последователен колапс. Централните банкери съумяха да издърпат международната стопанска система от ръба, употребявайки големи тласъци, в това число количествени удобства и нулеви (или даже отрицателни) лихви.Но тези тласъци са като доза адреналин, която да " разсъни " сърцето: може да съживи пациента, само че по никакъв метод не лекува заболяването. Лечението на болните стопански системи изисква структурни промени, които да покрият всичко от финансовите пазари, тези на труда, данъчните системи, раждаемостта и образованието.

Политиците по този начин и не започнаха такива промени, макар обещанията. Вместо това те насочиха вниманието си към самата политика. От Италия до Германия основаването и запазването на държавните управления към този момент лишава повече време от самото ръководство. А Гърция, да вземем за пример, разчиташе на пари от интернационалните кредитори, с цел да остане над водата, вместо да реформира в действителност пенсионната си система и да усъвършенства бизнес климата.

Липсата на структурни промени значи, че невижданата ликвидност, която централните банки инжектираха в стопанските системи, не бе употребена оптимално добре. Вместо това тя увеличи цената на активите до равнища, невиждани и през 2008 година

В Съединени американски щати цените на жилищата са с осем % по-високи, в сравнение с върха на балона през 2006 година Съотношението, което мери дали цените на акциите са в рационални равнища, е по-високо, в сравнение с бе и през 2008 година, и при започване на Голямата меланхолия през 1929 година

И в този момент, когато централните банки стартират да стягат тласъците, уязвимостите в действителната стопанска система стартират да се демонстрират. И сривът на балона при цените на активите може да сътвори още една икономическа рецесия - такава, която ще е още по-ужасяваща от последната, тъй като към този момент имаме устойчивост към най-силните медикаменти.

Десетилетие на адреналинови инжекции под формата на ултраниски лихви и неконвенционални парични политики, фрапантно понижи опцията на централните банки да подтикват стопанските системи.И в случай че можем да се обърнем към историята, следствията от тази неточност може да стигнат доста по-далеч от стопанската система. Според Бенджамин Фрийдман от Harvard, продължителните интервал на стопански проблеми постоянно се характеризират с обществени настроения против малцинствата или други страни - и това може да подхрани безредици, тероризъм и даже война.

Например, по време на Голямата меланхолия американският президент Хувър подписва акта Smoot-Hawley, който би трябвало да отбрани американските служащи и земеделци от задграничната конкуренция. В резултат през идващите пет години международната търговия се срутва с две трети. В рамките на десетилетие стартира Втората международна война.

Разбира се, ще подчертаем, че ВСВ, както и тази преди нея, бе породена от редица фактори: няма общоприета пътека към войната. Но има причина да имаме вяра, че високите равнища на неравноправие могат да изиграят голяма роля в основаването на сходен спор.

Според проучване на икономиста Томас Пикети растеж на неравенството в приходите постоянно е последвано от огромна рецесия. След това равнищата на неравноправие понижават за избран интервал, преди още веднъж да тръгнат нагоре - и да последва нов смут.

Макар че причинно-следствената връзка следва да бъде потвърдена, корелацията не би трябвало да бъде подминавана, изключително през днешния ден, когато равнищата на неравноправие и при приходите, и при общото благосъстояние са на исторически върхове.

Всичко това е още по притеснително на фона на редицата други фактори, които подхранват безредици и дипломатическо напрежение, в това число и софтуерното развиване, рекордните миграционни рецесии, терзанията по отношение на глобализацията, политическата поляризация и зараждащия се шовинизъм. Всичките те са признаци на провалени политики.

Гласоподавателите имат причина да са ядосани, само че популистите, към които се обръщат все по-често, оферират неприятни решения, които ще влошат обстановката още повече. Затова би трябвало да вземем насериозно опцията идната икономическа рецесия да докара до огромен боен спор. По логиката на Самуюел Хънтингтън, възприемането на сходен сюжет за вероятен ще ни помогне да го избегнем.

И следователно основно ще бъде политиците да създадат нужните структурни промени, които дават обещание от дълго време, замествайки соченето с пръсти и антагонизма с разговор. Алтернативата може да бъде международен пожар. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР