Путин използва Руско-африканския икономически и хуманитарен форум в Санкт Петербург

...
Путин използва Руско-африканския икономически и хуманитарен форум в Санкт Петербург
Коментари Харесай

Институт за изследване на войната: Путин и Пригожин се борят за позициите си в Африка

Путин употребява Руско-африканския стопански и филантропичен конгрес в Санкт Петербург на 27 юли, с цел да продължи представянето на Русия като по-привлекателен съдружник за африканските партньорски страни, в сравнение с груповия Запад.Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Центъра за проучване на войната (ISW).

По време на речта си на пленарната сесия на форума Путин акцентира значимостта на разширението на руско-африканското съдействие и вложенията на Русия в развиването на африканските народи. По-специално упрекна Украйна и Запада, че се намесват в доставките на Русия на зърно и торове за африканския континент. Заяви, че Русия ще даде сред 25 и 50 хиляди тона зърно гратис на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея през идващите месеци.

Путин разгласи, че Русия оказва помощ за създаването на над 30 енергийни инфраструктурни плана в 16 африкански страни и прикани за разширение на културната и обществена интеграция сред Русия и африканския континент, заявявайки, че Русия възнамерява да отвори клонове на съветски университети в Африка и да усили записването на Африкански студенти в съветски образователни заведения.

Реториката на Путин по време на форума не съставлява огромно отклоняване в политиката на Кремъл по отношение на африканския континент. Преди това Путин подписа публикация, оповестена на 24 юли, с цел да показа уговорката на Русия към развиването на Африка и да смекчи вредите, нанесени на позицията на Русия в Африка и персоналната му известност пред африканските водачи. В огромната степен обаче тя беше манипулативна, тъй като обещанията и тезите, показани от съветския президент имаха двуяк смисъл, което основателно прави редица водачи на страните в Африка недоверчиви към партньорството си с Москва в тази прекомерно сериозна и за Африка, и за света обстановка, провокирана от войната в Украйна.

Финансистът на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин също участва в Санкт Петербург на 27 юли. Той се възползва от опцията да се срещне импровизирано с незнаен брой африкански водачи, което допуска, че има намерение да остане значим състезател в Африка. Руски блогъри разгласиха фотоси на Пригожин, който се ръкува с представители.

Руски вътрешен източник твърди, че Пригожин е имал частни неофициални срещи, само че не е участвал на самата среща на върха.

Непрекъснатите старания на Пригожин да се срещне и да изпрати послания до африканските водачи евентуално са част от напъните на " Вагнер " да поддържа своите печеливши военни и минни контракти в Африка. Неназован пълководец на " Вагнер ", който неотдавна се завърна от ЦАР, съобщи на 26 юли, че групата работи върху увеличение на интервенциите си в Африка, с цел да финансира наличието си в Беларус, се споделя още в отчета.

Дали това се случва зад тила на съветския президент - напълно не е изключено, тъй като към момента остават забулени в загадка връзките сред Пригожин и Путин след осъществения къс пуч от ЧВК " Вагнер " на 24 юни тази година, който удари мощно по престижа на съветския президент.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР