Пушекът от горски пожари в Канада се пренесе хиляди километри

...
Пушекът от горски пожари в Канада се пренесе хиляди километри
Коментари Харесай

Защо Ню Йорк беше обгърнат от оранжев смог?

Пушекът от горски пожари в Канада се придвижи хиляди километри чак до Ню Йорк. Мегаполисът беше обхванат от рекордно количество смог с оранжев цвят.

Какво става в Канада?

Горските пожари, който сега горят в област Квебек са близо 160. От седмици цяла Канада страда от големи пожари - 110 от тях са избрани като " излезли отвън надзор ", а в най-големия град в северната част на района тече и евакуация.

Местният министър на публичната сигурност Франсоа Бонардел сподели, че обстановката е " невиждана до момента ". По думите му огромна част от пожарите са породени от човешка немарливост.

Проблеми в Ню Йорк

Граждани се оплакват от раздразнение в очите. " Мирише като че ли някой си прави барбекю ", споделя Нича Суатиянон, туристка от Тайланд. 43-годишният юрист Хю Хил пък споделя, че изпитва раздразнение в гърлото. 

Лошата видимост провокира и анулацията на някои полети от огромните летища на Ню Йорк.Снимка: David R. Martin/AP/picture alliance

Службата за наблюдаване на качеството на въздуха AirNow заяви, че в 17:00 ч. в сряда показателят на качеството на въздуха в Ню Йорк е достигнал сериозното равнище от 413 по канара до 500. Ученият от НАСА Райън Стауфър съобщи пред осведомителна организация " Франс Прес ", че това са рекордни стойности за Ню Йорк. Други градове по източното крайбрежие на Съединени американски щати също са издали предизвестия за качеството на въздуха.

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати разгласи отсрочване и анулиране на някои полети в региона на Ню Йорк заради понижената видимост. Държавните учебни заведения в Ню Йорк са прекратили всички действия навън. Комисарят по опазването на здравето на Ню Йорк Ашуин Васан приканва всички нюйоркчани да лимитират дейностите навън. " Останете на закрито, в случай че можете ", споделя той. " Но в случай че се постанова или желаете да излезете на открито: Носете маска. "

Едва ли ще е последният път

Това може да е първият път, когато обстановка като тази, с такива мащаби, сполетява Ню Йорк, разяснява кметът на града Ерик Адамс. " Нека да сме ясни - това няма да е последният път. Климатичните промени основават доста по-благоприятна среда за сходни обстановки. Трябва да продължаваме да понижаваме излъчванията и да се борим за по-чист въздух ", сподели той. 

Някои хора по улиците на Ню Йорк носят маски, в случай че им са постанова да излизат на открито.Снимка: J. David Ake/AP/picture alliance

Ню Йорк би трябвало да е квалифициран и с превантивни ограничения, споделя комисарят по изключителните обстановки Зак Айскол. Тази година сезонът на горските пожари в Канада стартира доста рано, означи той. " Броят на пожарите е по-голям от нормалното, а мащабът им също е по-голям. Всичко това, взето дружно, води до един извод - такива неща ще се случват все по-често ".

В сряда Белият дом назова смога " обезпокоителен образец за методите, по които климатичната рецесия пречи на живота ни ".

***

Разгледайте и тази снимкова изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР