Пучистите в Судан се представят за спасители на нацията. Всъщност

...
Пучистите в Судан се представят за спасители на нацията. Всъщност
Коментари Харесай

Судан: пуч с мирис на пари и власт


Пучистите в Судан се показват за спасители на нацията. Всъщност главната им грижа са властта, привилегиите и облагите. Военните пазят ползите си, действайки по добре познатия модел, написа Мартин Дурм.

Силният човек на деня в Судан - военачалник Абдел Фатах ал Бурхан

Извънредното състояние в Судан беше наложено в понеделник, малко след осъществения боен прелом. Обяви го военачалник Абдел Фатах ал Бурхан. Само часове по-късно в Египет тамошният президент анулира изключителното състояние в неговата страна. Чиста случайност или по-скоро причинност?

По образеца на Египет

В Судан с прелом беше свалено преходното държавно управление, а с това угаснаха и очакванията за свободни избори, цивилно държавно управление и демократично развиване. Но явно - най-малко за президента Сиси в прилежащ Египет - това са положителни вести. Защото за режима в Кайро няма по-голяма опасност от една сполучлива гражданска война в южната му съседка по поречието на Нил.

А хората в Судан в последно време образно демонстрираха на египтяните, че и в Арабския свят нещата могат да се трансформират. Но превратът от началото на седмицата краткотрайно поставя точка на постигнатия прогрес. Генералите от, нямат никакъв проблем да припознаят своите сътрудници в Хартум. По образеца на Египет от 2013 година, в този момент и в Судан военните се показват като спасители на нацията. Но - още веднъж тъкмо както – и в Судан в действителност става дума само за запазване на личната власт и привилегии.

Над 2 милиарда евро годишна облага
Редакцията предлага
Също както в Египет, и суданската много прогнила стопанска система се управлява в огромна степен от военните. Добивът на петрол, мелниците за зърно, строителните компании, мобилните връзки, вносът на електроника – всичко това се намира в ръцете на „ Военната индустриална корпорация “, чиито облаги пък отиват непосредствено в джоба на. Армията има най-малко 200 предприятия, чиито общи облаги, съгласно оценките, възлизат на 2 милиарда евро годишно.

В началото на тази година цивилният министър председател Абдала Хамдок съумя да изкопчи от военните единодушието им да трансферират гражданското произвеждане под ръководството на финансовото министерство. Според проектите, следващата година в Судан трябваше да се проведат свободни избори, а през 2023 година ръководството да се поеме от едно чисто цивилно държавно управление. Но в случай че това в действителност се случи, тогава суданското офицерство би изгубило най-важния източник на своите приходи.

Хемети - мощният човек в сянка

Сред основните фигури във военната върхушка е и един мъж, който остана незабележим по време на преврата: военачалник Мохамед Дагало, именуван още Хемети. Той командва суданските елементи за бързо реагиране RSF, които и сега преследват стачкуващите по улиците на Хартум. Хемети командваше RSF по време на, по отношение на която против него се насочат доста тежки обвинявания за военни закононарушения, в това число кланета и изнасилвания. Генералът, за който постоянно се споделя, че е безсъвестен и калèн в борбите, в същото време държи под собствен надзор едно от най-влиятелните племена в Западен Судан.

Както стана дума, при настоящия прелом той остана в сянка, само че все пак всички го считат за в действителност най-могъщия човек в Судан. Хемети поддържа отлични връзки по целия Арабски полуостров. Саудитска Арабия и ОАЕ се възползваха от него и неговите сили за бързо реагиране по време на, а също и в спора в Либия. Твърди се, че тогава суданският военачалник им е дал разполагаем хиляди наемници.

Завръщането на остарялата корумпирана армия

Начело с генерали като Хемети или Бурхан Судан е застрашен още веднъж да се срине, връщайки се към мрачното си минало. Цивилните министри от преходното държавно управление бяха отвлечени и укрити на незнайно място. В държавната резиденция се завърна остарялата армия – корумпираната клика на хората в лъскави униформи. Сега Египет, ОАЕ и Саудитска Арабия още веднъж имат правилни съдружници в Хартум.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР