Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) ще купи 10%

...
Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) ще купи 10%
Коментари Харесай

Саудитският публичен фонд купува 10% от летище Хийтроу

Публичният капиталов фонд на Саудитска Арабия (PIF) ще купи 10% в летище " Хийтроу " в Лондон от испанския инфраструктурен колос Ferrovial, оповестява BBC. Други 15% ще бъдат продадени на основания във Франция фонд за дялови вложения Ardian. Сделката следва да получи утвърждение на регулаторите. Ако това стане, Ferrovial ще излезе от инвестицията си в оператора на летищата в Обединеното кралство, която първоначално възлизаше на 56%, само че до 2013 година беше понижена до 25%.

Други акционери във FGP Topco - компанията, притежател на лондонското летище, включват Qatar Investment Authority, Caisse de dépôt et placement du Québec, сингапурската GIC, Australian Retirement Trust, China Investment Corporation и Universities Superannuation Scheme.

През тази година летището е на загуба поради забележителния си дълг, който се въздейства от агресивното повишение на цената на заемите. Регулаторът на гражданската авиация също по този начин реши да понижи таксите за пасажерите, които отиват за покриване на разноските за пистите на терминалите, системите за багаж и сигурността.
Реклама
Средната такса на пасажер в " Хийтроу " за 2023 година е 31.57 паунда, само че съгласно регулатора ще спадне до 25.43 паунда през 2024 година и ще остане " относително непроменена " до края на 2026 година Шефовете на " Хийтроу " желаят таксите да се усилят до над 40 паунда, до момента в който самолетните компании оферират те да не надвишават 18.50 паунда.

Публичният капиталов фонд на Саудитска Арабия е един от най-активните държавни фондове в света с активи за над 700 милиарда $ с помощта на петролното си благосъстояние, който в последно време влага в спортове като футбол и голф. Фондът обаче се управлява от принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, чието държавно управление е упреквано в голям брой нарушавания на правата на индивида.

Американското разузнаване съобщи, че има вяра, че принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на живеещия в Съединени американски щати публицист Джамал Хашоги през 2018 година, макар че принцът е получил имунитет в Съединени американски щати и съгласно посолството на Саудитска Арабия е бил поканен да посети Обединеното кралство.
Реклама Свързани публикации Саудитска Арабия показва скица с заеми за парникови газове 12 октомври 2023, 09:27 Саудитска Арабия се пробва да изпере имиджа си посредством спорта 14 юли 2023, 06:08 Саудитска Арабия влага милиарди, с цел да стане водач в гейминг промишлеността 18 юни 2023, 11:17 Авиокомпаниите губят или забавят от ден на ден багаж поради дефицита на личен състав 14 юли 2022, 09:40
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР