Психолозите казват, че истинското чувство на любов идва след години

...
Психолозите казват, че истинското чувство на любов идва след години
Коментари Харесай

През какви етапи преминава любовта

Психолозите споделят, че същинското възприятие на обич идва след години на взаимен живот.Любов не значи безоблачно благополучие от самото начало. Тя минава през разнообразни стадии, които имат своите възходи и падения.

Според специалистите всяка двойка минава през няколко стадия на своята връзка, до момента в който върви по пътя към същинско и надълбоко възприятие на обич. Всеки стадий може да отнеме друг интервал от време, който зависи от голям брой фактори като дълбочината на обвързаност един към различен, сходствата в характерите, темперамента и други

Борбата с негативите е нещото, с което сътрудниците се сблъскват непрекъснато и което е ключът към изчистването на взаимоотношенията, постигайки естетика и благополучие. За да поддържате здравословна връзка, би трябвало да приемете разликите си, да се обичате макар тях и дружно с тях. Това трансформира връзката в същинско партньорство, а любовта се извежда на последващо, по-стабилно ходило.

Динамиката в любовта е друга в другите ѝ стадии. Тя се трансформира. Поставя сътрудниците пред провокациите в живота, както в самостоятелен, по този начин и в взаимен аспект. Всяка обич търпи трансформации, тъй като всяка обич минава през разнообразни стадии. Някои от тях са общовалидни за множеството връзки, написа struma.bg.

Кои са 4-те стадия, през които любовта минава?

1. Романтична фаза

Първият и най-вълнуващ стадий, през който любовта минава, е сантименталната фаза. В нея сътрудниците гледат единствено един в различен. Страстта е на високо равнище. Виждаме единствено най-хубавото у колегата си. Не можем да спрем да мислим за него. Той е нашият свят. Обикновено този стадий продължава към 2-3 месеца. През това време считаме половинката си за съвършена. Мислим, че сме разкрили същинското благополучие в негово лице.

Фокусът към колегата и желанието да сме непрекъснато наоколо до него постоянно пречи на ни през този интервал, пречи на другарствата ни и ни кара да се усещаме захласнати. Това е по този начин, тъй като в първата фаза на любовта се отключват същите невротрансмитери, присъщи за пристрастяването, даже към опиати.

2. Етапът на битката за превъзходство

Когато етапа на влюбването и сантименталния взор към колегата отмине се демонстрират самостоятелните ни черти от характера. В едно партньорство съвсем постоянно има битка за превъзходство, подбудена от егото. Не всички двойки се борят за едни и същи неща. Но битки неизбежно пораждат точно в този втори интервал, когато се открива кой ще дърпа конците във връзката и по кои тъкмо въпроси. Фокусът се измества от приликите посред ви и се насочва към разликите. Това е и стадият, в който доста връзки се разпадат, тъй като сътрудниците не съумяват да правят отстъпка, когато това се постанова.

3. Етапът на стабилността

След като се преборите сполучливо със личните си вътрешни битки идва стадият на стабилността. В него сте опознали по-голямата част от разликите си. Приели сте несъвършенствата на другия. Имате дразнения към някои особености на колегата си, само че те не са непреодолими.

Отдалечили сте се от битките за власт, тъй като към този момент сте открили функциите си във връзката. Назрели са несъгласия или различия. Но те не се трансформират безусловно в разногласия и спорове, тъй като сте намерили път към разрешаването им преди да са назрели под формата на конфликти. В този стадий може и да се замислите за бъдещето си с този човек.

4. Етапът на обвързване

Много хора неправилно считат, че щом намерят ново гадже, към този момент са обвързани. Това напълно не е по този начин. Обвързването е доста по-сложен развой, който изисква време и прекосяване през останалите най-малко 3 стадия, в които се опознавате, напасвате и преценявате дали да отдадете по-дълбоко сърцето, времето и силата си на този сътрудник или не.

Ако сполучливо сте минали през предходните етапи, може да се окаже, че сте се запътили към етапа на обвързване. Тя издига връзката ви по-нависоко, на последващо ходило. Вече имате по-дълбока мотивация да продължите връзките си с този човек. Балансът, който сте построили, към този момент стартира да слага основите на обичта, която следва любовта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР