Психичното здраве по света продължи да върви надолу и през

...
Психичното здраве по света продължи да върви надолу и през
Коментари Харесай

Световното психично здраве продължава да спада

Психичното здраве по света продължи да върви надолу и през 2021 година, само че не толкоз трагично, както през 2020 година Това е окончателната констатация от 2-рия годишен отчет за психологичното положение на света (MSW), направен от Sapien Labs.

През 2020 година, несъмнено, най-много поради пандемията от COVID-19, в отчета се следи спад от 8% в междинното психологично здраве и благоденствие измежду участниците. През 2021 година спадът продължава, само че е по-бавен с 3%. Ситуацията още веднъж е повлияна от ограниченията за пандемията, като локдаун и обществено разграничаване, само че отчетът също по този начин открива директна връзка сред спада в психологичното здраве и смъртните случаи и заболяваита от COVID-19.

Докладът не се занимава с тези въпроси в дълбочина, само че открива, че икономическият триумф на дадена страна наподобява е отрицателно обвързван с показателя на психологичното здраве. Данните евентуално допускат, че когато нашите стопански системи работят, те предизвикват неравенството и употребата, създавайки по-лоши предпоставки за утежняване на психологичното здраве за по-широкото население.

Най-лошите резултати са в главната англосфера (САЩ, Канада, Обединеното кралство, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия) и в Южна Африка, до момента в който изследванията на Латинска Америка и континентална Европа демонстрират по-добро психологично благоденствие като цяло. Хората в главната англосфера имат най-ниски резултати, когато става въпрос за общественото Аз – по какъв начин гледаме на себе си и по какъв начин формираме и поддържаме мощни и постоянни взаимоотношения с другите – както и за настроението и вероятностите си.

А по-младото потомство наподобява е най-засегнато: единствено 7% от тези на 65 или повече години имат проблеми с психологичното здраве спрямо 44% от младите. Само 19% от 18 до 24-годишните са били оценени с „ процъфтяващо “ или „ сполучливо “ психологично благоденствие след проучването.

Когато се преглежда разликата сред половете, мъжете са склонни да имат по-високо психологично здраве. Разликата сред мъжете и дамите се разказва като дребна, само че постоянна, с най-голяма разлика в Латинска Америка и най-малка в главната англосфера. Небинарните хора са имали най-лошо психическо благоденствие, като 51% страдат и се борят с разнообразни душевни проблеми.

Необходима е смяна, с цел да се спре тази разгръщаща се рецесия. Не става дума единствено за подкрепяне на тези, които се борят, само че и за изначално унищожаване на факторите, които водят до утежняване на психологичното здраве.

Работата има своите ограничавания в метода, по който е извършена: тя употребява Mental Health Quotient (MHQ) – онлайн анонимно изследване – върху хора в 34 страни сред 1 януари и 31 декември 2021 година и притегля общо 223 000 души от тези народи, които имат достъп до интернет и се интересуват от тази тематиката за психическото здраве.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР