Проявява се два пъти по-често при жените, отколкото при мъжетеНай-разпространеният

...
Проявява се два пъти по-често при жените, отколкото при мъжетеНай-разпространеният
Коментари Харесай

Този бич Мигрената! Какво знаем за него

Проявява се два пъти по-често при дамите, в сравнение с при мъжете Най-разпространеният тип главоболие постоянно стартира още в пубертета
 

Мигрената е постоянно срещано положение, което визира към 148 млн. души по света. Според Световната здравна организация /СЗО/ тя се демонстрира почти два пъти по-често при дамите, в сравнение с при мъжете. Провокира  се от активирането на механизъм надълбоко в мозъка, който води до освобождение на причиняващи болежка възпалителни субстанции към нервите и кръвоносните съдове на главата. Първичният й признак е умерено до мощно главоболие, което с времето се появява все по-често и прераства в мигренозни пристъпи. Те се характеризират с пулсираща болежка, която нормално е едностранна. Този тип главоболие постоянно е съпроводен от гадене и повръщане, провокирани от непоносимия дискомфорт. В допълнение, съвсем всеки, измъчен от мигрена, има нараснала сензитивност към светлина и звуци.

Опасна ли е?

Мигрената несъмнено не се смята за животозастрашаващо положение, само че може да се трансформира в хронична, което мощно да повлияе върху качеството на живот на страдащия, изключително в случай че не се лекува съответно. Много хора с мигрена оповестяват за понижена продуктивност и спиране на обществени и развлекателни занимания.

Освен това мигрената има разнообразни клинични форми. Така наречената хемиплегична мигрена се унаследява и е обвързвана с неврологични признаци евентуално, отключващи риск от инсулт. Хемиплегичната мигрена предизвиква забележителна уязвимост, както и може да докара до парализа на едната страна на тялото. В множеството случаи парализата минава в границите на часове или дни. Рядко продължава със седмици. Въпреки това, в някои доста редки случаи хемиплегичната мигрена може да аргументи трайна парализа. Други затруднения в резултат на мигрената могат да бъдат хронифициране на положението, мигренен инфаркт, както и мигренно-тригерирани епилептични пристъпи.  

Какво е мигренозна аура?

Мигрената е доста повече от нормално главоболие. Всъщност то е единствено един от признаците й. Тя се дефинира клинично като характерен вид главоболие, което е по-интензивно и е съпроводено от композиция от следните признаци:

Умерена до мощна пареща или пулсираща болежка, която се усеща като че ли обгръща цялата глава или се измества от едната страна на главата към другата;

Повишена сензитивност към звуци, миризми или светлина;

Проблеми със зрението, в това число замъгляване;

Стомашни проблеми, които могат да включват загуба на вкус, гадене, повръщане, разтревожен корем.

Някои хора с мигрена също по този начин могат да изпитат по този начин наречената мигренозна аура - неврологичен признак, който директно предхожда главоболието. Може да се състои от зрителни разстройства или други сензорни разстройства като изтръпване, последователно разпространяващо се по лицето или надолу по ръката. Тези предупредителни знаци дават опция за започване на лекуване доста рано в хода на мигренозния епизод.

Виновен ли е кофеинът?

Кофеинът не предизвиква мигрена, само че може да бъде отключващ фактор при някои хора. Той повлиява активността на естествено срещащото се в мозъка вещество аденозин, което е в тясна връзка с мигрената, защото по време на мигренозна офанзива се следи повишение на равнищата му. Аденозинът има голям брой резултати и работи, като се прикрепя към характерни рецепторни молекули на повърхността на някои мозъчни кафези. Кофеинът, от своя страна, може да блокира действието на тези рецептори и по този метод да потисне резултатите на аденозина. Все още не е прочут механизмът, по който това води до противопоставяне на мигрената и надзор на мигренозната болежка, само че в известна степен изяснява за какво някои хора споделят, че приемът на кофеин при започване на мигренозния припадък понижава интензивността му. Въпреки това несъразмерната приложимост на кофеин не се предлага заради отрицателното му въздействие върху нервната система.

Хранителните добавки лекуват ли?

Според експертите питателните добавки могат да оказват помощ мигренозното главоболие да бъде отслабено или да забавят отключването му, само че няма да го излекуват. Някои препарати, съдържащи магнезий, витамин D и витамин B2, са в положение да повлияят позитивно на мигренозните пристъпи и съпътстващите ги други клинични признаци. Те обаче не отстраняват първоизточника, провокирал това положение. Най-важното нещо, което всеки може да направи, с цел да управлява мигрената, е да промени метода си на живот. Най-малко 8 часа сън, пиенето на най-малко 8 чаши вода дневно, здравословно хранене и по-малко стрес ще понижат риска от развиване на мигрена, даже когато сте предразположени към нея.

Нужни ли са проучвания?

Мигрената е клинична диагноза и не постоянно се нуждае от образна диагностика, с цел да бъде доказана. Образните проучвания са нужни единствено в случай че признаците не са задоволително ясни или има други неврологични такива. Това е моментът, в който образната диагностика би била оправдана, с цел да се изключи патология. Няма характерен тест за диагностицирането на мигрената. За да се сложи точна диагноза, следва да се разпознава модел на повтарящи се главоболия дружно със обвързваните признаци, продължаващи най-малко 3 месеца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР