“Проведохме конструктивни разговори с представителите на аграрните производители. Стигнахме до

...
“Проведохме конструктивни разговори с представителите на аграрните производители. Стигнахме до
Коментари Харесай

Денков: Можем да осигурим на земеделците 150 млн. лв.

“Проведохме градивни диалози с представителите на аграрните производители. Стигнахме до оферти, които са свързани с бюджет, който можем да подсигуряваме. Те са свързани с преструктуриране на бюджета-говорим за средства от 150 млн. лева ”, това съобщи министър председателят акад. Николай Денков след среща със земеделците, съобщи кореспондент на БГНЕС.


“Зърнопроизводители ще бъдат подкрепени единствено тези, които са потвърдили, че са получили загуби ”, сподели още Денков.

Премиерът разясни, че помощите са разпределени в две пера-първото засягащи зърнопроизводството и вторият-месото, млечните артикули плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя.


“По първото перо-зърнопрозиводителите ще потвърдят загубата си за 2023г. посредством подаване на заявления в Национална агенция за приходите. “Срокът ще е до края на месец февруари, като е препоръчана скица за подкрепяне на губещите ”, изясни Денков, след което посочи, че представителите на бранша ще се срещнат с останалите и ще опишат повече за схемата. “Надявам се зърнопроизводителите да я одобряват ”, разяснява Денков.

Той акцентира, че са обезпечени 150 млн., които ще бъдат разпределени във втория отрасъл-мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя. “Тези 150 млн. ще бъдат разпределени още веднъж по съответната формула и тя ще бъде показана на организациите. Тези пари ще са за периода до 30-ти юни, защото това е срокът, в който е удължена на европейско равнище помощта обвързвана с Украйна ”, напомни Денков.


Той означи, че ще се борави със средства от националния бюджет и този на Държавен фонд земеделие.

Илия Проданов, ръководител на Съюза на зърнопроизводителите, разяснява, че довечера ще обсъдят със земеделските организации резултатите от срещата с Министерски съвет. “До утрешния ден ще имаме резултат дали това, което се предлага се приема от нас. Ако се съгласяваме с това, което ни се предлага, ще подпишем ясно съглашение с ясни ангажименти-законодателни и така нататък Утре ще дадем и конференция в 11:00 ч., с цел да уведомим. Ние сме в протестна подготвеност, в случай че има единодушие обаче няма да има такива митинги ”, изясни Проданов.


Той бе безапелационен, че е значим за тях механизма, който се предлага, а не самите средства. “За нас бюджетната рамка не е от безусловно никакво значение. За нас са значими механизма, ставката и културите, които ще се подкрепят ”, добави ръководителят на Съюза на зърнопроизводителите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР