Проведените вчера частичните избори за сенаторски места в горната парламентарна

...
Проведените вчера частичните избори за сенаторски места в горната парламентарна
Коментари Харесай

Голям ужас във Франция! Привържениците на Макрон треперят

Проведените през вчерашния ден частичните избори за сенаторски места в горната парламентарна камара на френския парламент потвърдиха компликациите, с които напоследък се сблъскват макронистите и белязаха завръщането на крайната десница " Национален общ брой " в Люксембургския замък (сградата на Сената), съобщи Франс прес.

Мнозинството както до момента си остава в ръцете на десноцентристите, зарадва се ръководителят на парламентарната група в Сената на десноцентристката партия " Републиканците " Брюно Рьотайо. Тази партия продължава да има най-вече сенатори след частичния избор.
-->
На изборите през вчерашния ден се избираха сенатори за 170 места от общо 348 места в Сената. Сенаторите ще имат мандат от 6 години. Следващите частични избори за Сенат ще бъдат през 2026 година и тогава ще се гласоподава за 178 сенаторски места.

Вотът е заобиколен и нормално мъчно съумява да развълнува елементарните гласоподаватели. Избирателна гилдия, формирана на 95 % от общинските препоръки, трансформира изборите за Сенат в отражение на резултатите от последните общински избори в страната, на които десницата реализира положителни резултати в междинните по величина градове. Макронистите пък още веднъж имаха проблеми с убеждаването на членовете на изборната гилдия, че държавното управление на президента Еманюел Макрон е свършило добра работа. Емблематично проваляне в тази тенденция е това на държавния секретар по гражданските въпроси Соня Бакес, която на втория тур в Нова Каледония беше победена от самостоятелния кандидат за сенаторско място Робер Ксови.

Крайнодясната партия " Национален общ брой " се завърна в горната парламентарна камара с три сенаторски места.

Сенатът преглежда и гласоподава законите, като по този въпрос има споделена власт с долната камара на Народното събрание - Националното заседание. Националното заседание обаче има последната дума по даден законопроект, обсъждан в двете камари. Но пък Сенатът не може да бъде разпускан, за разлика от Националното заседание.

Следващите значими избори във Франция са тези за Европейски парламент напролет на идната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР