Проучвания сочат, че само около 10 процента от хората слушат

...
Проучвания сочат, че само около 10 процента от хората слушат
Коментари Харесай

Умеете ли да слушате?

Проучвания сочат, че единствено към 10 % от хората слушат дейно.

Толкова се разсейваме от какафонията от вести от телефоните, растящите описи със задания, че все по-трудно се концентрираме, с цел да чуем индивида против нас.

И даже когато технологиите не ни разсейват, задоволителни са мислите ни.

Често си мислим, че слушаме, до момента в който в действителност единствено се чудим по какъв начин да се намесим, с цел да разкажем своята история, да предложим съвет или да изразим преценка – с други думи, не слушаме, с цел да разберем , а слушаме, с цел да отговорим .

Акивното слушане е значимо умеене и един от най-хубавите способи да се свържем с различен човек. Добрата вест е, че това умеене може да се усъвършенства с малко изпитание.

По думите на професор Хенри Ноуен:

„ Слушането е доста повече от това да позволиш на някого да приказва, до момента в който чакаш опция да отговориш... Красотата на слушането е в това, че хората, които биват слушани, стартират да се усещат признати, стартират да одобряват думите си по-сериозно и да откриват същинското си аз. Слушането е форма на духовно гостолюбие, посредством което каните непознатите да ви станат другари. “

Има доста способи да станете по-добри слушатели. Ето 5 от тях.

1. Практикувайте

Следващото упражнение лишава единствено четири минути, само че ще ви приготви за това какво е чувството да слушате интензивно, тъй че да може да го приложите във всекидневните си взаимоотношения. Намерете доброволец. Застанете един против различен без никакви разсейващи фактори с изключение на часовник и таймер (ако е телефон, дано е в самолетен режим).

В продължение на две минути един от вас ще приказва, отговаряйки на някакъв въпрос, до момента в който другият слуша. Ако сте този, който слуша не отговаряйте въобще в продължение на тези две минути, само че не се тормозете да отговаряте с изражения, жестове и кимване с глава. Идеята е да слушате думите поради самото слушане, а не с цел да отговорите. В идващите две минути разменяте функциите. Въпросът, който може да употребявате, е „ Как си? “

2. Започнете с неприкритост и приемане

Много от нас по табиет правят оценка това, което им споделят и мислят какъв съвет да дадат, до момента в който слушат другия да приказва. Ако избегнете следните няколко неща, това ще ви помогне да се концентрирате повече върху това какво споделя другия човек, а не върху вашето пояснение. Преди да започнете диалог, задайте си следните въпроси:

  • Мога ли да участвам напълно и да чувам задълбочено?
  • Мога ли да се възпирам да правя оценка това, което другият ми споделя?
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР