Проучване на Workhuman сочи, че едва 31% от компаниите все

...
Проучване на Workhuman сочи, че едва 31% от компаниите все
Коментари Харесай

Бъдете лидери на живота си - или как равносметката води до продуктивна 2024

Проучване на Workhuman сочи, че едвам 31% от фирмите към момента изготвят разбор на представянето си през годината.

Тази процедура обаче не трябва да се подценява, тъй като равносметката за миналите 12 месеца е дейно упражнение за персонален напредък и развиване, счита Лео Бабаута, създател на и водещ на подкаста.

„ Хората, които се показват на високо равнище в работата си – или най-малко се стараят, са склонни да чакат с неспокойствие идната година. Затова решенията за смяна, които взимаме в навечерието на 1 януари, са от огромно значение “, споделя той, представен от Fast Company. „ Харесва ни да си слагаме високи цели, тъй като се вълнуваме за бъдещето, само че не всеки път ни е прелестно да се обръщаме обратно “, прибавя специалистът.

Равносметката ни принуждава да признаем къде сме сбъркали. Ако прескочим тази стъпка, пропущаме скъпи прозрения, споделя още Бабаута. „ През годините съм намирал доста „ злато “, търсейки поучения от дейностите или бездействието си “, споделя той и добавя: „ Ако човек единствено чака с неспокойствие бъдещето, няма да се усъвършенства, а ще се върти в кръг. “

Съберете задоволително информация

Човек няма по какъв начин да помни всичко, случило се през последната година. За да му бъде по-лесно, Бабаута „ разрушава “ задачата на 12 месечни разбора. Ако сте пропуснали да извършите това през отлитащата 2023 година, пробвайте да си спомните каквото можете месец по месец.

„ Прегледайте календара си. Може би сте пътували, посетили сте конференция или сте взели участие в среща по някакъв план. Календарът е превъзходен източник на информация “, споделя Бабаута. Имейли и известия, които сте изпращали на сътрудници или бизнес сътрудници в хода на работа, също биха могли да освежат паметта ви, счита той.

Докато събирате нужните данни, търсете верни и неправилни решения. Вероятно има обстановки, в които сте подходили неопределено и които биха могли да се повторят и през идната година, споделя Бабаута. „ Освободете се от негативизма и не съдете себе си прекомерно строго за позволените неточности. Открийте в тях поучения, които биха ви донесли по-добри резултати “, прибавя той.

След това отбележете положителните си решения. „ Рядко се потупваме по рамото – нормално се фокусираме върху грешките си “, счита Бабаута и ни приканва да се замислим: „ С кое свое достижение в действителност се гордеете? Кой метод е дал добър резултат и бихте приложили още веднъж? “

Използвайте прозрението, с цел да си поставите цели

Докато анализирате миналата година, съставете три листата: с практики, които е значимо да измененията занапред; с други, които е значимо да запазите такива, каквито са, тъй като са проработили добре; и с практики, от които напълно да се освободите.

Използвайте изводите от равносметката, с цел да си поставите цели. Бабаута обича да „ разрушава “ огромните цели на дребни месечни задания. Ако да вземем за пример желае да доближи избрани доходи за годината, той „ раздробява “ цифрата на 12 или на 4 – за всеки месец или тримесечие. След това структурира метод, който ще го води до стремежи резултат – основава или се причислява към отчетна чат група, в която комуникира задачите за идния интервал.

Редовните планьорки – ежедневни или ежеседмични, на които да отчетете своя прогрес, също са извънредно значими. „ Да записваме задачите си е отлично, само че е допустимо до края на годината да сме ги не запомнили “, споделя Бабаута. „ Трябва да си ги припомняме всеки ден “, прибавя той.

Експертът отделя съвсем целия месец декември, с цел да изготви своя разбор за годината, само че процесът е осъществим и в границите на седмица. „ Разбийте го на части. Смазващо е да се мъчите да го извършите едновременно. Колкото повече време му отделите, толкоз по-добре “, поучава Бабаута.

Какво ще спечелите

Дори директният ви началник да изготвя годишна критика за вашата работа, персоналната равносметка носи доста позитиви, счита той. „ Сигурно си мислите: „ О, отлично, някой ще даде оценка на труда ми. “ Така обаче съществува риск от повторение на позволени неточности. Прекъснете порочния цикъл освен поради шефа си, само че и поради самите себе си. Не бихте желали да сте обречени да грешите още веднъж и още веднъж “, споделя Бабаута.

Друга причина годишната самокритика да е толкоз значима е, че тя е се трансформира в акт на вдишване на персонална отговорност.

„ Чудесно е човек да се преценява с непознатото мнение за своята работа, само че авторецензията значи да бъдем самодейни и водачи на личния си живот “, споделя Бабаута.

„ Не е нужно този метод да се отнася единствено за работата; човек може да изготви оценка на персоналните си финанси, здравословното си положение, взаимоотношенията си с близки и другари. Дори да получавате противоположна връзка от външен човек, вгледайте се в себе си, вместо просто да следвате непознатото мнение “, поучава той.

Равносметката постоянно изкарва на повърхността неща, които бихме предпочели да забравим. Именно затова хората я заобикалят, счита Бабаута. „ Добре е да знаете, че този развой ще ви накара да се чувствате неловко. Приемете този факт и не се отхвърляйте. Равносметката е метод да се погрижим за себе си “, прибавя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР