Процесуални нарушения върнаха делото срещу черната вдовица Веселина Гинева, обвинена

...
Процесуални нарушения върнаха делото срещу черната вдовица Веселина Гинева, обвинена
Коментари Харесай

Процесуални нарушения върнаха делото срещу черната вдовица Веселина, обвинена в жестокото убийство на мъжа си Димитър

Процесуални нарушавания върнаха делото против черната вдовица Веселина Гинева, упрекната за убийството на мъжа си Димитър Миразчиев. Трилърът, разиграл се в блок 2 ж.к. „ Лазур “, шокира бургазлии. Днес Веселина дойде очевидно спокойна в Съдебната палата в Бургас, без да продума пред медиите. В правосъдната зала съобщи само, че няма какво да каже.

Окръжен съд-Бургас одобри, че по делото за ликвидиране, се установяват процесуални нарушавания, позволени в досъдебното произвеждане и при правенето на обвинителния акт, които са отстраними. Поради това, актуалният правосъден състав приключи производството и го върна на държавното обвиняване за премахване на нарушаванията и изтъкване на всички обстоятелства в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Окръжен съд – Бургас одобри, че не са настъпили нови условия, които да постановат смяна и удостовери взетата мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ по отношение на Веселина Гинева.
В случая повдигнатото на подсъдимата Веселина обвиняване за това, че на 01.08.2014 година, в Бургас, ж.к. Лазур, с користна цел, по изключително непосилен метод, преднамерено умъртвила лице, намиращо се в безпомощно положение – Димитър Миразчиев, като редовно не му е давала задоволително количество храна, вода и нужните за болестта му медикаменти, лишила го е от нужната квалифицирана здравна помощ и грижи в болнични условия, в резултат на което е настъпила гибелта му.

При по този начин дефинираното обвиняване от една страна се показва, че умъртвяването е осъществено на съответна дата – 01.08.2014 година, а въпреки това се приема от прокурора, че умъртвяването е осъществено от подсъдимата посредством редовно недаване на задоволително количество храна, вода и нужните за болестта на потърпевшия медикаменти и отнемане от нужната квалифицирана здравна помощ и грижи в болнични условия, която методичност допуска интервал от време, в който е осъществено бездействието. Това съгласно съда съставлява неизясненост на обвиняването за ликвидиране по член 116, алинея 1, т. 5, т. 6, предл. 3, т. 7 и т. 9, вр. член 115 от Наказателен кодекс в частта по отношение на времето на осъществяване на действието.

На последващо място, на подсъдимата Веселина Гинева, е повдигнато и обвиняване за това, че за интервала от 01.09.2014 година до 31.08.2016 година в град Бургас, при изискванията на продължавано закононарушение, за да набави за себе си имотна полза, като прокурист на Димитър Миразчиев, възбудила и поддържала подвеждане у чиновник при Търговско предприятие на Национален осигурителен институт -Бургас, че Димитър Миразчиев, умрял на 01.08.2014 година, е жив и има право да продължи да получава пенсия за напреднала възраст. В резултат на което служителят е наредил превод на пенсии за напреднала възраст на мъжа за интервала от 01.09.2014 година до 31.08.2016 г, като с това е предизвикала имотна щета на Национален застрахователен институт, в общ размер на 21 140 лв..

В обстоятелствената част на импортирания от Окръжна прокуратура – Бургас обвинителен акт по отношение на това обвиняване, липсва изложение с какви съответни дейности, съгласно прокуратурата, обвинената е възбудила и поддържала подвеждане у служителката на Национален осигурителен институт. В обстоятелствената част на обвинителния акт следва да се посочат тъкмо и ясно съответните осъществени от подсъдимата дейности по образуване на погрешни показа – въвеждане в подвеждане, надлежно по поддържане на тези погрешни показа у посочената като излъгана служителка на Национален осигурителен институт, с цел да извърши тя разпоредителни дейности.

Съгласно напътствията, дадени с Тълкувателно решение №2/2002 година на Върховен касационен съд, в обстоятелствената част на обвинителния акт прокурорът наложително би трябвало да уточни всички обстоятелства, които обуславят съставомерността на действието и присъединяване на обвинения в реализирането му. Това е належащо с оглед главното предопределение на обвинителния акт да очертае рамките на обвиняването, в които ще се развие процесът на доказване по време на правосъдната фаза, стимулира се Окръжният съд.

Определението може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Бургас в седмодневен период.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР