Процесът на разширяване на НАТО, включително възможното влизане на Северна

...
Процесът на разширяване на НАТО, включително възможното влизане на Северна
Коментари Харесай

Москва: Разширяването на НАТО води до засилена конфронтация

Процесът на разширение на НАТО, в това число вероятното влизане на Северна Македония в Алианса, подкопава доверието и стабилността на европейския континент и води до засилена борба. Това съобщи в изявление за РИА Новости шефът на Четвъртия европейски департамент на съветското външно министерство Юрий Пилипсон.

,,Позицията на Русия по отношение на разширението на НАТО е добре известна. Този развой самичък по себе си е унищожителен, подкопава доверието и стабилността на европейския континент, води до засилена борба. Присъединяването на всички нови членове към Алианса, в това число Северна Македония (може да се причисли към НАТО в околните месеца), преглеждаме от този ъгъл'', изясни Пилипсон, представен от ''Фокус''.

Дипломатът акцентира, че не се касае за военната опасност, която македонците биха могли да съставляват за Русия, а за композиция от опасности за европейската сигурност, ''които би трябвало да бъдат преодолени посредством изцяло разнообразни способи, вместо да се включва тази страна в антируската политика и военното обмисляне на НАТО''.

Гърция и Македония подписаха съглашение през юни 2018 година, което взема решение дългогодишния спор за името на някогашната югославска република и отвори пътя на Скопие за НАТО и Европейски Съюз, само че договорът е подложен на критика и в двете страни.

В момента процесът на одобрение на протокола за влизането на Северна Македония в НАТО продължава. Очаква се той да завърши до срещата на върха на Алианса, която ще се организира в Лондон през декември. Влизането на Северна Македония до момента е утвърдено от 21 от 29 сегашни членки на НАТО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР