Процесът на интеграция на ромите в последните години дава резултати,

...
Процесът на интеграция на ромите в последните години дава резултати,
Коментари Харесай

Все повече роми имат желание да учат за висше образование

Процесът на интеграция на ромите в последните години дава резултати, разяснява пред Българска телеграфна агенция Деян Колев, ръководител на Центъра за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе ".

Председателят на " Амалипе " вижда най-видима смяна в образованието. През последните години има доста сериозен растеж на броя на ромите със приблизително и висше обучение, както и огромна смяна на настройката към образованието в общността.

Според данни от изследване на Тръста за обществена опция от предходната година, за последните девет години процентът на ромите, които са със приблизително обучение, се е удвоил, а процентът на тези, които учат висше обучение, се е нараснал шест пъти. Това е доста явен знак, счита Колев.

Когато " Амалипе " е основана през 2002 година, водеща е концепцията всички ромски деца да завършат най-малко главно обучение. Тогава две трети от ромските деца, влезнали в първи клас, са отпадали преди да вземат тапия за главно обучение. Днес към този момент съвсем не съществува подобен проблем, огромна част от ромските девойки и момчета приключват главно и не престават да учат приблизително обучение, регистрира Деян Колев.

Организацията работи с близо 300 учебни заведения, като част от работата е обвързвана с ромските родители. Насърчава се основаване на наставнически клубове в тези учебни заведения, прави се образование за координаторите им и, в случай че преди 10-15 години родителите главно са разсъждавали за своето дете и са имали доста малко знание какво се прави в учебно заведение, през днешния ден към този момент те мислят за всички други деца, познават огромна част от просветителната проблематика.

Вижда се в действителност съществено израстване, разяснява Колев и отбелязва, че ролята на ромските неправителствени организации в това отношение е доста значима.

По неговите наблюдения тече доста натоварен развой на рационализация на общността. Младите роми са осведомени с интернет, фейсбук, търсят способи да живеят като всички други хора, доста по-чувствителни са по тематики като дискриминация и обучение, до момента в който по-старите са по-патриархални, по-консервативни. 

Данните от отчет на Световната банка сочат, че около 22 % от младежите, които би трябвало да стъпят на пазара на труда в България, са роми. Ако дружно успеем да образоваме тези младежи, това ще бъде голям подтик за развиването на българското общество и българската стопанска система, счита той.

Голям % от ромските девойки и момчета, които учат висше обучение, избират педагогика и педагогичен специалности, някои избират медицински специалности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР