Процедурата по отношение искането на Европейската комисия за възстановяване на

...
Процедурата по отношение искането на Европейската комисия за възстановяване на
Коментари Харесай

Закрита е процедурата за финансова корекция на проекта „Обходен път на гр. Габрово“

Процедурата по повод настояването на Европейската комисия за възобновяване на 11 млн. лева за забавянето на осъществяването на плана „ Обход на гр. Габрово “ се закрива, оповестиха от районното министерство. Българските органи са осведомени за това с писмо №(2020)4183741 от генералния шеф на Генерална Дирекция „ Регионална и селищна политика “ към Европейската комисия, в което е регистрирано, че планът е приключен и е в употреба.

Общо 1 730 208 лева са за вложение в подсилване на откоси в сектор по трасето на обходния път, показали се в резултат на проливни дъждове и преовлажняване на терена през юни 2020 година, осведоми министър Петя Аврамова.

Мерките на Агенция „ Пътна инфраструктура “ по подсилване на сектори от пътя за дълготрайна резистентност и сигурност на трасето с дължина малко над 20 км не престават. През юни тази година Агенция "Пътна инфраструктура " е упълномощила правене на софтуерен план за ремонтни действия. Към момента в документите се планува подсилване на 10 сектора по директното трасе. Предстои окончателното разработване на софтуерния план.

Обходният път на град Габрово, както и проходът „ Шипка “ на територията на Областно пътно ръководство Габрово, се обслужват от опорен пункт „ Етъра “. През целия зимен сезон пътноподдържащата компания има ангажимент по контракт за застраховане със профилирана техника и доставки на нужното количество материали за обработка на настилката и обезпечаване на пътуването на водачите при зимни условия,отбелязва министър Аврамова.

Обходният път на град Габрово е част от транспортното направление Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е основна точка при придвижването в посока Север – Юг. Чрез него се реализира прекосяването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни посоки, които ще обслужва обектът са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

Проектът за обход на Габрово,

част от който е и тунелът под връх Шипка, се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз посредством оперативната стратегия „ Транспорт 2007-2013 година ". Строителството беше забавено от обжалвания от разнообразни екологични организации. След това то беше разграничено на етапи, с цел да може да продължи построяването му със средства от сегашния програмен интервал.

Крайният период за завършването на обекта беше края на 2018 година и не беше спазен. Заради това Европейската комисия изиска от България да върне 11 млн. лв.. В строителството на обхода на Габрово бяха вложени съвсем 93 млн. лв..

И за тунела под връх Шипка, който ще приключи целия план, ще се търсят европейско финансиране от новия програмен интервал 2021-2027 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР