Противно на общоприетите клишета цифрите показват, че населението намалява в

...
Противно на общоприетите клишета цифрите показват, че населението намалява в
Коментари Харесай

Истина ли е? Какво става със София, Пловдив и Варна

Противно на общоприетите клишета цифрите демонстрират, че популацията понижава в огромните градове в България.

Отрицателен машинален приръст означават всички огромни градове у нас през 2020 година.

В челната тройка са София, Пловдив и Варна. В тези обитаеми места се регистрира отлив на население съгласно отчета на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за районните профили на областите в България, който беше показан в Българска телеграфна агенция.

До настъпването на пандемията механичният приръст на популацията отличаваше мощните стопански центрове, които съумяват да притеглят млади и дейни хора, и там се забелязваше напредък.През 2020 година обаче е настъпила смяна, подбудена от пандемията и наложените ограничаващи ограничения, се показва в отчета.

В годината на пандемията регионалните центрове губят население, до момента в който периферните общини записват приток на поданици. Дългосрочните демографски трендове обаче остават непроменени, като мощните стопански центрове са в най-хубава позиция да притеглят млади и дейни хора.

Столицата концентрира към този момент 43% от творби БВП в страната. Икономиката на София е мощно доминирана от услугите, които носят близо 87% от добавената стойност.

Столицата изпреварва над два пъти другите огромни стопански центрове – Варна, Стара Загора и Пловдив. На второ място в страната излиза област София, която обгръща промишлеността в непосредствената външна страна на огромния столичен град.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР