Протичащата миграция от градовете към селата все повече рефлектира върху

...
Протичащата миграция от градовете към селата все повече рефлектира върху
Коментари Харесай

Подмладените села все повече дават отпор на феодалното управление

Протичащата миграция от градовете към селата от ден на ден рефлектира върху взаимоотношенията на локалните управляващи с популацията. Преселват се най-вече младежи, дейни, които отстояват ползите си. Така те стават спънка за осъществяване на еднолични, постоянно " феодални " решения в населени места, за които до неотдавна се смяташе, че всичко може да се прокара, тъй като " живот там няма ".

Така да вземем за пример неотдавна жителите на старозагорските села Ракитница, Арнаутито, Кирилово, Богомилово и Калояновец осуетиха началото на процедурите по създаване на апаратура за изгаряне на боклуци. Вносител на предлагането бе общинският кмет Живко Тодоров, а хората се тормозиха, че унищожаването посредством пиролиза ще нанесе изключителни вреди на природата, в това число и на хората. След митинг, интернет интензивност и персонална среща Тодоров отдръпна концепцията. Всъщност, предлагането му до локалния парламент бе за започване на процедура за оценка на влияние върху околната среда. След недоволството той сподели, че предлагането му изобщо не означавало, че общината е тръгнала да позволява инсталацията. В последна сметка бе решено община Стара Загора да търси мнението на екоминистерството за сигурността на пиролизата.

В Павликени пък жители попречиха затвореното учебно заведение в село Бутово да бъде обещано на частна компания. Казусът касае бившето школо в Лесичери. Според две частни компании желаят да построяват фотоволтаици в дворовете им. Освен поради сантименталния миг, концепцията среща отпор и тъй като учебните заведения са строени преди време с непринуден труд и средства на хората - в реда на нещата е популацията да преценя бъдещето на имотите; да се търсят способи за запазване в обща изгода. Така да вземем за пример в друго близко село - Горна Липница, затвореното учебно заведение е превърнато в арт център. Протестът на хората попречи промяната на предназначението на парцела в Бутово, само че за Лесичери все още не съумяват.

С отпора в Павликени се занимава главно гражданската група, която компанията " Петрургия " на Румен Гайтански - Вълка, за създаване на апаратура за боклуци. Срещу завода има събрани 18 136 подписа от поданици на четири общини.

Всички изброени села са с приръст на хора в дейна възраст. Процесът стартира много преди пандемията. Свързан е с неприятните условия за живот в градовете и опциите за отдалечена работа.

 

ЗАКОНОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Преди няколко седмици на Обществения съвет към парламентарната комисия за гражданското общество бяха показани оферти по самодейността „ Аз вземам решение ”, касаещи Закон за директното присъединяване в държавната власт и локалното самоуправление. Дългогодишният бранител на референдумите Даниела Божинова уточни, че измененията са дефинирани от цивилен специалисти, които са се сблъскали в практиката с тежките ограничавания и недомислици в закона. Идеите включват премахване на сегашния висок кворум-участие за признание на резултатите на референдумите, по-ниски квоти за привикване, понижаване на персоналните данни в подписките, унищожаване на административната тежест за правене на електронни таблици и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР