Просто Киро повтаря доста сръчно опорките на своя ментор Иво

...
Просто Киро повтаря доста сръчно опорките на своя ментор Иво
Коментари Харесай

Олигархията и нейното лице назаем

" Просто Киро " повтаря много умело опорките на своя наставник Иво Прокопиев
Гледахте ли последното изявление на премиера Кирил Петков пред bTV? Вярно, че Просто Киро стартира от ден на ден да наподобява на младия Бойко Борисов и към този момент хората ги е боязън да надзърнат и в дрешника, да не би Шугърфейс да изскочи и от там. Но е потребно да се гледа.

Всъщност, в случай че задълбочим ретроспекцията, бихме могли напълно умерено да кажем, че сходно на първите години на ГЕРБ на власт, Петков очевидно е в мрежата на същия олигархичен кръг, който диктуваше преди над 10 години в ухото на тогавашния министър председател.

Тогава задкулисието шептеше имена на министри и държавни политики, а през днешния ден (за по-сигурно) е взело на ръчно ръководство Петков. Който като вентрилоквистка кукла повтаря опорките на олигарха Иво Прокопиев. Дори за по-сигурно менторът ги избълва по обед в едно изявление, а Просто Киро ги преповтаря вечер в друго.

„ Бой по Движение за права и свободи и Делян Пеевски “, подрежда по пладне разградският необут, който бе махленски от авторитетното брюкселско издание „ Ню Юръп “ като „ сляпото леке “ в българския медиен пейзаж. И Петков стартира да подрежда: „ Движение за права и свободи наподобяват изнервени, Делян Пеевски вика от първия ред на Народното събрание “.

А в този момент малко фактология – знаем, че не е измежду обичаните способи на задкулисието на кръга „ Капитал “, само че единствено тя може да внесе малко ред в този безпорядък от опорки, който следим в последните седмици.

Кирил Петков, който през днешния ден по този начин самоотвержено реди мантрите „ няма ваши, няма наши “ е отдавнашен план на Иво Прокопиев. Той даже е измежду създателите на предходното полическо прокси на олигарха - „ Да, България “. Но щом се видя, че мъчно някой може да лустроса задоволително облика на мимикриращия някогашен правосъден министър Христо Иванов, с цел да влезе партията във властта, „ Просто Киро “ си би камшика и се спотаи в сенките. За да изчака по-добри времена.

След поредност от несполучливи опити за съставяне на кабинет и 3 парламентарни избора през 2021 година, с 9% от вота на гласоподавателите у нас, Петков и правилния му брат Асен Василев съумяха да сглобят по този начин лелеяния кабинет. Че даже да набута в него и наританото от гласоподавателите, само че въпреки всичко добрало се до Народно събрание предно прокси на Прокопиев „ Демократична България “.

И щом се намърдаха във властта, „ Продължаваме промяната “ закономерно зашумя под диригентската палка на Прокопиев. При това по жизненоважни тематики за българското общество. Като да вземем за пример какъв да е гуверньор на пазителя на лв. Българска народна банка.

Още от първия кабинет „ Борисов “ фантазия на „ сляпото леке “ е да набута на високия пост своя човек Илиян Михов. А както пее различен изтъкнат народен представител от „ смяната “ - „ имам човек и тук, и там “ е остаряла максима на задкулисието у нас. И към този момент не е задоволително да имаш човек в Национална агенция за приходите, който да ти чисти регистрите, или човек в ББР, който да ти оказва помощ с положителни заеми, значимо е да имаш човек и в Българска народна банка. А най-добре ще е в случай че този човек застане отпред на държавния трезор. Нищо че кандидатурата му е известна с това, че искаше да развърже лв. от еврото и да остави българската валута на плаващ курс.

Какво по-хубаво от това да удавиш страната с инфлация, тъй че да изтъркаш някой различен дълг? Особено, в случай че приятелят ти олигарх, приключил курс при теб в Сингапур, е потопен в задължения?

Все отново в мътни (банкови) води се лови най-вече риба. Това последното най-добре може да го каже различен, сближил се с  Прокопиев по-късно – банкерът-беглец Цветан Василев, който си налови няколко милиарда от КТБ и към този момент седма година се спотайва от БГ правораздаването в спокоен разкош в Белград. Но да се върнем на двете изявленията на Прокопиев и проксито му Петков – първото в БНР, второто в bTV, във вчерашния ден. И по-специално на опорката им за Движение за права и свободи.

Първо олигархът, а по-късно и Петков обявиха, че придвижването било изнервено. Ама не стана ясно за какво. А отговорът е елементарен – тъй като Движение за права и свободи отхвърля да мълчи. И не просто отхвърля да мълчи, а сочи с пръст недъзите на следващото куклено шоу, конфигурирано от каолиновия необут по върховете на страната.

Като да вземем за пример да показва следващите готвенитайно кадрувания, прошушнати в ушите на ръководещите от ментора им.

Така, името на Илиян Михов като готвена номинация за гуверньор на Българска народна банка заяви пръв не министър председателят, финансовият министър или шефът на ПГ на Политическа партия в Народното събрание, където би трябвало да се гласоподава кандидатурата, а депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. И попита този човек ли се гласят каолиновите човечета да сложат отпред на държавния трезор.

А думите му накараха олигархията и прокситата й да танцуват. И да се оправдават, в опит хем да не отхвърли името, хем да не си признае, че са хванати по бели гащи.

А ето и още малко фактология: На последния парламентарен надзор Петков си послужи със остарял трик, с цел да избяга от неуместните въпроси на Движение за права и свободи за какво в листата с 19 имена на най-корумпираните у нас не участва и това на Иво Прокопиев. Не че Google не е залят с следствия за безчинствата на „ сляпото леке “. Просто някой комфортно е пропуснал да ги види. Затова „ Просто Киро “, притиснат до стената, направи популярен маньовър – обърна имитация на Йордан Цонев. От трибуната на Народно събрание депутатът напомни на премиера остарял техен диалог на четири очи, в който Петков е декларирал: „ Не ни закачайте за Кръга „ Капитал “, ние нямаме нищо общо с тях “.

За да избяга от истината обаче, „ Просто Киро “ прибягна до дислектичен номер и съобщи, че изречението „ Не закачайте Кръга „ Капитал “ било неистина. Така е. Лъжа е. Защото не е вярното изречение. Верно липсват единствено две думички от оригинала, само че историята е посочила, че в българския език и една сбъркана запетайка може да се трансформира в смъртна присъда. Какво остава за две комфортно изпуснати думи? А от всичко изброено до тук излиза наяве едно – изнервени у нас има. И това е видно на всички. Видимо Прокопиевите човечета по върховете на страната и в сенчестите кръгове на олигархията се тресат от паника. Че аферите им към този момент излизат нескрито.

И колкото и опорки да спуска каолиновия необут, които неговото лице назаем Кирил Петков да преповтаря до обратен тласък, истината ще излезе нескрито.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР