Промяна на климата има и то в доста части на

...
Промяна на климата има и то в доста части на
Коментари Харесай

2019 г. най-топла за последните 30 години

Промяна на климата има и то в много елементи на света. За България и Балканския полуостров нещата стоят малко по-различно. Ние сме на границата сред умерения и субтропичния пояс. Има разнопосочно повишение на температурите през последните 30 години. Положителна е аномалията през зимата, до момента в който по-малка е разликата за Южна България. През лятото нещата със стоплянето са разнопосочни.

Тази година приключва идващият 30-годишен интервал, който е целесъобразен на Световната метеорологична организация. Всичките съпоставения, когато ние приказваме за над естествени температури, поднормални превалявания съпоставяме с интервала 1961 до 1990 година За този интервал имаше много години със относително хладно време и хладни лета. Затова през последните години ние непрестанно приказваме за по-топло от естественото, като под обикновено ние разбираме 1961-1990 година Тази година, която мина, се оказа, че е над естествена. Аномалията е позитивна, т.е. температурата в България през 2019 година беше с към 1 градус и малко по-висока от естественото.

Ние, обаче сме в един интервал със доста по-топло време в световен мащаб. При нас и на Балканите това световно стопляне не е по този начин ясно изразено, както е в редица други елементи на света. Най-вече това са огромните географски ширини над Северното полукълбо, това е Северният ледовит океан - всичко това, което се намира на север от 50-тия, 55-тия паралел. Безспорен факт е, че става по-топло. И предходната година България беше по-топло, като ние нямахме рекордни температури в нито един месец, само че интервалите, в които температурата беше над нормата, бяха повече и продължиха по-дълго време. Затова предходната година, окончателните данни ще излязат след към месец, ще се окаже една от най-топлите години, откогато се вършат метеорологични наблюдения в България.

Накъде вървим световно видяно?

На вашите читатели би трябвало да е ясно, че ние излизаме от един ледников интервал и това стопляне може да се сметне за изцяло обикновено от естествена позиция. Естествено, не би трябвало да се изключва и човешката активност. Ние към този момент директно влияем върху промените на климата, защото стопанската активност на индивида към този момент е осезателна и голяма. Само за предходната година сме отделили в атмосферата към 35-37 милиарда тона въглероден диоксид, а това е парников газ. Изгорили сме 15 милиарда тона фосилни горива – това са въглища, петрол и природен газ. Човекът взе участие, какъв брой – това е най-тежкият и мъчителен въпрос. И тук има една огромна неточност. Много постоянно замърсяването на въздуха се оприличава на световното стопляне, а това са две разнообразни неща. Замърсяването е част от световното стопляне, само че не всичко.

С мои сътрудници не изповядваме този катастрофизъм, който се насажда от години наред. Човечеството в никакъв случай до момента не е било толкоз богато като цяло. Човечеството в никакъв случай не е било толкоз решето. Никога хората не са имали толкоз дребна смъртност от недохранване. Общо-взето живеем добре. На този декор, напълно естествено е, материалните загуби от естествени произшествия да стават от ден на ден и повече.

С всяка измината година вредите, които нанасят естествените катаклизми – тайфуни, урагани, цунами, суша, горещи талази и така нататък, те ще стават от ден на ден и повече, тъй като човечеството към този момент е на всички места по света със своята многообразна инфраструктура. Преди 300 година Ню Орлиънс е учреден в Съединени американски щати. Преди даже да е минал прословутият вихър „ Катрина ”, който през 2005 година умъртви 1800 американци и нанесе вреди за към 65 милиарда $, е нямало да нанесе безусловно никакви вреди. Хората ги е нямало там. Нямало е инфраструктура. Нямало е какво да се унищожава. Та всяка минала година едни и същи по размер и мощ естествени феномени нанасят повече материални вреди, а пада броят на починалите хора. Просто хората се приспособяват и взимат ограничения против всички естествени бедствия.

В климатичните промени се влагат големи пари, а вие знаете, че по света господства системата пари-стока-пари, просто парите би трябвало да се умножават. Затова е доста мъчно да отличим къде свършва положителното желание и къде стартира икономическият интерес. Лично мое мнение е, че на всички места има голям стопански интерес. Сега вървим към нисковъглеродна стопанска система, желаеме да спрем световното стопляне и климатичните промени, което единствено по себе си е цялостно безумство съгласно мен. Ние сме част от природата и даже да спрем стопанска активност, световното стопляне ще продължи. Въпросът е, че тук се отделят от ден на ден и повече пари, които са свързани с чистотата на въздуха, т. е. с климатичните промени, и тук е слабото звено на цялата система.

Много хора биха желали да вземат тези пари, стотици милиарди. Това са пари, към които интернационалният капитал има съществени ползи. От през вчерашния ден имаме нова коалиция в Австрия сред десни и зелени, една от най-новите в международен мащаб. В дъното още веднъж са икономическите ползи, тъй като политиката съставлява съсредоточен израз на стопанската система. Питам се, по какъв начин в България ще махнем битовото отопление на дърва и въглища! Как ще махнем старите коли? То всяко едно държавно управление ще падне незабавно, в случай че вкара някакви ограничавания.

Идва ли снегът, с цел да постави завършек на безводието, в това число и в Перник?

Не, за жалост, споделих го и преди месец, никакъв оптимизъм не давам на перничани. Не единствено на перничани, те и други хора ще стартират да усещат дефицита на вода. Една трета от българското население или 1.5 млн. души живеят при непрекъснат или краткотраен режим на водата. Това е 21 век. Половината от българите нямат канализация. Това е 21 век. Нищо не е правено от 30 година капитализъм и 30 година социализъм. От 60 години съвсем нищо не е направено, с изключение построяването на няколко язовира, които бяха нужни за привличането на непозната валута - бяха снабдени с вода Варна и Бургас. Оттогава канализации, водопроводи са останали на това равнище, на равнището на 70-те години на предишния век, за най-голямо страдание. След време чистата вода ще се трансформира в проблем. Ще духне вятър и ще отнесе мръсния въздух, само че водата няма от кое място да я вземете, а България е бедна на водни запаси.

В идващите дни няма да има сняг. За следващ път Средиземноморският циклон, който отлично трябваше да се настани над България и да вали два дни, с цел да изсипе една купчина дъжд и сняг, ще премине южно от България. У нас в неделя и понеделник ще падне снежец, едвам кажем, че сме януари месец. След това доникъде на месеца не се вижда никаква конюнктура, която да докара до икономически превалявания от най-малко 15 л. на кв.м. Продължава засушаването от август месец. Януари се обрисува да бъде по-сух от естественото и по-топъл с градус и половина. Затова за перничани вярата е по-строг режим и да се запушат всички тези знайни и незнайни дупчици, от които изтича водата на перничани. Режимът ще става още по-тежък.

Няма вода в „ Студена ”. Язовирът е стигнал мъртвия си размер, по този начин както в София 90-те години на предишния век беше подложена на воден геноцид. Тогава пиехме от бент. „ Искър ” от мъртвия размер, един язовир, който е неизточваем, тъй като е изработен от инж. Иван Иванов, а той е геният, който докара водата до София. Но, както видяхме тогава, поради дребни стопански ползи, няколко милиона създадена електрическа енергия, можем да източим и неизточваемия язовир „ Искър ”. Ние сме способни на това нещо. Природата няма виновност. Вината е в нас. Като застанем против огледалото, виждаме виновността. 

Пред tribune.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР