Промените в белите дробове могат да затруднят навлизането на кислород

...
Промените в белите дробове могат да затруднят навлизането на кислород
Коментари Харесай

Британски изследователи: Постковидният синдром причинява белодробни аномалии

Промените в белите дробове могат да затруднят навлизането на О2 в кръвта

Британски откриватели са разкрили сложни за диагностициране белодробни аномалии при пациенти с така наречен дълъг Коронавирус (постковиден синдром). Според проучване, публикувано от пресслужбата на Оксфордския университет, при тези пациенти е доста нарушен преносът на О2 в кръвта, оповестява.

При пациенти с дълъг Коронавирус, които са се оплаквали от зной доста месеци след относително леко заболяване, са открити същите белодробни аномалии като при хора, прекарали инфекцията тежко. Промените в белите дробове могат да затруднят навлизането на О2 в кръвта.

Магнитно-резонансната томография (МРТ) съумява да откри това, откакто пациентите дишат примес от О2 и ксенон по време на процедурата. След специфична подготовка този газ излиза наяве забележим на магнитно-резонансното сканиране, което дава опция за оценка на белодробната функционалност.

"Сега би трябвало да се отговори на някои значими въпроси. Колко сериозна е откритата от нас патология, какъв брой постоянно се среща при пациенти с постковиден синдром, какво я предизвиква и какви са дълготрайните последствия за здравето? ", съобщи ръководителят на проучването в Оксфордския университет професор Фъргюс Глийсън.

Досега в английското изследване са взели участие единствено 36 души, само че се възнамерява броят им да доближи 400. Статията, съдържаща първичните резултати, е оповестена в цифровата библиотека medRxiv и към момента не е получила научна критика.

Последните статистически данни сочат, че до 1,3 милиона души в Обединеното кралство страдат от постковиден синдром, като повече от 500 000 от тях страдат от последствията година или повече след инфекцията. Експерти от Обединеното кралство признават, че терминът "дълъг коронавирус " остава много неразбираем и може да разказва повече от един самостоятелен синдром. Състоянието се свързва с повече от 50 разнообразни признака, само че най-често срещаните са зной, мощна отмалялост, главоболие, проблеми с паметта и вниманието, болки в ставите и загуба на чувство или усещане за усет и/или аромат. Все още няма консенсус по отношение на аргументите за дългия коронавирус.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР