Промени в Закона за висшето образование бяха приети днес на

...
Промени в Закона за висшето образование бяха приети днес на
Коментари Харесай

Вдигат заплатите на университетските преподаватели, решиха депутатите

Промени в Закона за висшето обучение бяха признати през днешния ден на второ четене в Народното събрание

Окончателно депутатите одобриха измененията в Закона за висшето обучение, свързани с нарастване на заплатите на преподавателите, импортирани от ГЕРБ-СДС.

Всяка година Министерският съвет би трябвало да възнамерява в бюджета пари, които да обезпечават постигане на междинна брутна работна заплата за университетския състав в държавните вузове не по-малка от 180 % от междинната брутна работна заплата за последните 12 месеца.

Минималната работна заплата за асистентите в държавните университети се предлага да не бъде по-ниска от 125% от междинната брутна заплата в страната за последните 12 месеца.

Същевременно с това, стипендиите за докторантите ще бъдат избрани на равнище не по-ниско от 125% от междинната брутна заплата, до момента в който за преподавателите се планува най-малко 170% от същата стойност.

По време на дебатите проличаха другия сред ГЕРБ и ПП-ДБ, които оповестиха, че поддържат нарастването на заплатите на университетите, само че че това би трябвало да стане съгласно бюджетната процедура, в която тази година не са планувани такива разноски. 

„ Въпросът е от кое място ще вземем парите през март, при изискване, че единствено преди три месеца гледахме държавен бюджет “, попита Венко Сабрутев.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС акцентира, че системата на висшето обучение е с изоставащи хонорари последните три години.

„ Щом Асен Василев може да откри 150 млн. за отпадане на семестриалните такси на студентите, то ще откри и пари за по-високи заплати на преподавателите в университетите “, настоя Вълчев.

Божидар Божанов от ПП-ДБ сподели, че не е податлив да задължи финансовия министър да обезпечи тези пари в този момент, тъй като той може и да не успее да го направи.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР