Промени в правилата на борсовата търговия с електроенергия, въвеждащи еднакви

...
Промени в правилата на борсовата търговия с електроенергия, въвеждащи еднакви
Коментари Харесай

Еднаква цена за небаланси се очаква да поевтини борсовия ток от септември

Промени в разпоредбите на борсовата търговия с електрическа енергия, въвеждащи идентични цени за небаланси и опция за търговия с 15-минутни такива артикули в границите на деня на доставката, се чака да повлияят от септември цените на свободния пазар. Те бяха прегледани във вторник по време на публични разисквания в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Двата плана на за промени в разпоредбите за търговия с електрическа сила и в разпоредбите за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила следва да бъдат утвърдени на закрито съвещание на регулатора на 30 август, след което да бъдат оповестени в Държавен вестник и да влязат в действие.

Вече остатъкът на електрическа енергия и дефицитът на такава в границите на група от производители, снабдители и потребители, които се търгуват на борсата, ще имат идентична цена. Досега при остатък на контрактувана електрическа енергия, тя струваше много под пазарната цена, а при дефицит и нужда от незабавно облекчаване на потребностите токът излизаше доста безценен.

Въвеждането на 15-минутен период за сетълмент на борсата пък основава опция участниците на пазара да могат да се балансират допустимо по-близко до действително време, според часовете на затваряне на пазара на балансиращи услуги.

Така се реализира по-справедливо систематизиране на разноските за небаланси сред комерсиалните участници на пазара на електрическа сила и ще се реализира задачата за енергийни доставки при минимални разноски, показват от КЕВР. Това се чака да способства за сигурността на енергийните доставки, за повишение на конкурентоспособността и гарантиране на опция за всички консуматори да купуват сила на търпими цени.

Промените способстват и за обединяването на балансиращите пазари в Европейски Съюз и основаване на повече благоприятни условия за продан на услуги по балансиране. С тях се основават условия за повишение на експлоатационната сигурност на електроенергийната система в страната и се улеснява работата на борсовия пазар на електрическа сила на пазарен сегмент „ В рамките на деня “. Въвеждането на 15-минутен интервал на сетълмент ще насърчи създаването на редица търговски артикули с идентични времеви шпации за доставка, считат още от регулатора.

Очаква се също по този начин борсовият оператор да проработи по-ефективно и да има по-малки съмнения в цените на електрическата сила и по-голяма конкуренция сред производителите/търговците на ток.

Очакванията са по-големият евентуален пазар за продажбите/покупките да увеличи надеждността на българския пазар на електрическа сила и да бъдат в полза на всички търговски участници, в това число и на крайните клиенти.

Въвежда се и самофактуриране от страна на борсовия оператор.

Засегнатите страни имат 14--дневен период да внесат писмени мнения по двата плана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР