Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избере 10-те делегирани

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избере 10-те делегирани
Коментари Харесай

ВСС избира 10-те европейски делегирани прокурори

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет ще избере 10-те делегирани прокурори, които ще работят по делата от компетентността на Европейската прокуратура.

В подбора се включиха 31 магистрати.Изслушването стартира в сряда. От общо 31 самономинирали се единствено един е арбитър, т.е. отвън системата на прокуратурата. С изключение на чуването на следователя Бойко Атанасов – един от малцината критици от вътрешната страна на управлението на държавното обвиняване, останалите чувания минаха в спокоен звук.

Кандидатите описаха за професионалния си път, за мотивацията си, дадоха отговор на въпроси на правосъдните кадровици.Дискусия ще предшества гласуването на 10-те делегирани европрокурори

.„ Всеки един член на прокурорската гилдия може да уточни 10 индивида, които съгласно него дават отговор най-вече на условията “, обясни финала на процедурата основният прокурор Иван Гешев.

Решението на прокурорската гилдия ще бъде изпратено до ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която може и да не утвърди всички претенденти.„ Ако има такава догадка, идващият в класирането съгласно броя на гласувалите ще бъде препоръчан на Европейската прокуратура за утвърждение “, сподели Огнян Дамянов, члена на Висш съдебен съвет. Той беше безапелационен, че макар че ще продължат да работят и в йерархично структурираното държавно обвиняване по европейски каузи, всеки един от 10-те одобрени от Кьовеши, ще е самостоятелен.

Източник БНР
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР