Прокуратурата в Скопие е повдигнала обвинение срещу лекаряОбвинение за измама

...
Прокуратурата в Скопие е повдигнала обвинение срещу лекаряОбвинение за измама
Коментари Харесай

Лекар измамил 283 пациенти, правил им рискови манипулации по време на COVID

Прокуратурата в Скопие е повдигнала обвиняване против лекаря
Обвинение за машинация на пациенти по време на Коронавирус пандемията е повдигнала прокуратурата в Скопие против кардиохирурга Жан Митрев и клиниката му. Според проверяващите лекарят е въвел в подвеждане 283 души, предлагайки им хемофилтрацията като безопасен и сполучлив различен способ против вируса, без да ги осведоми за рисковете.

„ В хода на формираното произвеждане са показани доказателства в поддръжка на догатките, че в интервала от юни 2020 година до юни 2022 година с желание да си набави забележителна противоправна имотна полза, посредством укриване на обстоятелства, подсъдимият е въвел в подвеждане потърпевшите пациенти, лекувани в клиниката му за КОВИД-19, на които е направена хемофилтрация, като по този начин на всеки един от тях са породени имуществени вреди ”, се споделя в известието на прокуратурата.

Самият Митрев пък отхвърля да е имал желание да заблуждава някого.

От клиниката му също настояват, че офанзивите били неоснователни. Всички лекувания и процеси в болничното заведение били обществени и транспарантни в полза на пациентите.

Прокуратурата в Скопие се зае със случая с клиниката „ Жан Митрев ” през лятото на 2022 година, напомня Българска телеграфна агенция. Тогава в Северна Македония е излъчен филмът на Разследващата репортерска лаборатория, наименуван „ Нечиста кръв ”- изследване за работата на клиниката в интервала от 2020 до 2022 година, в който фамилии на пациенти с КОВИД-19 описват, че са приели на болните да бъде приложена хемофилтрация, без да имат информация, че са обект на клинично проучване. Условие за лекуването на пациентите било да платят предплатено 12 000 евро за пакет от две хемофилтрации, без да им бъде разтълкуван този способ и евентуалните опасности. Общата сума, която е получила клиниката от използването на този способ, е към 1,6 милиона евро, а за осъществяваните клиничните проучвания Държавната организация по медикаментите не е била известена.

„ При използването на хемофилтрация на пациенти, инфектирани с ковид, Митрев се е позовал на документ, публикуван от Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати от април 2020 година С това утвърждение компанията „ Бакстер “ е получила позволение за приложимост на несъмнено здравно средство за осъществяване на процедура за хемофилтрация при пациенти с доказан ковид на възраст 18 или повече години, които са в интензивно поделение с дихателна непълнота и нужда от филтриране на кръвта ”, цитират на уеб страницата си от Разследващата репортерска лаборатория прокурора Искра Хадживасилева.

„ Не може обаче да се промотира опцията за потребление на метода при пациенти, страдащи от КОВИД-19, скривайки обстоятелството, че методът не е утвърден за лекуване на това заболяване, както и че разрешението е издадено единствено по незабавна процедура заради пандемията, с избрани критерии и обсег на приложение. В допълнение към евентуалната изгода, лекуването носи и съществени евентуални опасности, за които пациентът е трябвало да бъде наясно, тъй че методът не е трябвало да бъде представян като безвреден или ефикасен при лекуването или предварителната защита на КОВИД-19 “, споделят от прокуратурата.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР