Прокуратурата в Мездра внесе за разглеждане в съда обвинителен акт

...
Прокуратурата в Мездра внесе за разглеждане в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Отговорният за смъртта на момченце от Мездра се изправя пред съда

Прокуратурата в Мездра внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против Д.Й. (на 39 години), притеглен към наказателна отговорност за осъществено от него закононарушение.

Обвиняемият Д.Й. имал постоянно позволение за предпазване, носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции за тях. Мъжът разполагал с няколко гладкостенни ловни пушки, нарезна ловна карабина и патрони с друг диаметър. Държал ги в мазето на дома си в Мездра, който обитавал със брачната половинка си М.Й. и малолетните им деца – 8-годишният К.Й. и 3-годишната С.Й.

Притежаваните от обвинения оръжия и муниции се намирали на разнообразни места във въпросното помещение, отвън наличната железна каса за предпазване. Мазето не било оборудвано със секретно заключващо устройство и входна железна врата. До него имали безграничен достъп всички членове на фамилията.

Д.Й. постоянно ходел на лов. Мъжът бил обучил и малолетния си наследник К.Й. да борави с оръжията и боеприпасите.

На 08.01.2021 година обвиненият възнамерявал да върви на лов, само че заради дъждовно време трансформирал желанията си. Тръгнал към стопанисваните от него ниви, като оставил приготвената по-рано пушка м. „ Бенели “ отвън калъфа до входната врата на стълбите, водещи към мазето, а 5 патрона – в джоба на якето си на закачалката. Проявената от него немарливост по отношение на съхранението на оръжието и боеприпасите ги създали още по-достъпни за други лица, създавайки предпоставки за пораждане на злополуки или пострадвания при използването им.

Около 16,30 ч., до момента в който в къщата на обвинения били единствено 8-годишният му наследник К.Й. с приятеля му Т.Т., станал случай. Свидетели на случилото се чули мощен гръм, след което видели по какъв начин едното момче влачи за краката другото, оставя го на открито, а в това време почиства пътеката от кръв.

Полусъблеченият Т.Т. бил открит на тротоар в локва от кръв и дъжд, за което били осведомени родителите му. Баща му незабавно го транспортирал за оказване на незабавна здравна помощ в гр. Мездра, където била установена гибелта на потърпевшото дете.

По случая е било формирано досъдебно произвеждане.

Изготвената по делото съдебномедицинска експертиза на натрупа е открила транзиторно огнестрелно пострадване на шията. Смъртта на 8-годишния Т.Т. е в директна причинна връзка с пострадването и е настъпила бързо. Своевременно потърсена квалифицирана здравна помощ не би предотвратила съдбовния излаз.

Според заключението на вещото лице, евентуалният механизъм на творби изстрел, при който Т.Т. получил пострадване, е пукотевица с огнестрелно оръжие от упор или доста близко разстояние, осъществена от друго лице. С оглед всички събрани данни по делото, има задоволително учредения да се смята, че то е 8-годишният К.Й. Към момента на действието момчето се намирало в нетипична обстановка, неведнъж надхвърляща по тежест възрастово обусловена опция да я разбере в нейната цялост. Поради психическа и прочувствена незрялост малолетните лица са абсолютно невменяеми.

Д.Й. е бил притеглен в качеството на обвинен за държане на огнестрелни оръжия и муниции в нарушаване на законовите разпореждания, в резултат на което последвала гибелта на малолетния Т.Т. Извършеното от него действие е с извънредно висока степен на публичната заплаха и съставлява изключително тежък случай по смисъла на Наказателния кодекс.

Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР