Прокуратурата трябва да заплати обезщетение в размер на 83 000

...
Прокуратурата трябва да заплати обезщетение в размер на 83 000
Коментари Харесай

Бивш кмет на Видин осъди прокуратурата да му плати 83 000 лв.

Прокуратурата би трябвало да заплати обезщетение в размер на 83 000 лева на някогашния кмет на Видин Герго Гергов поради това, че е бил нелегално упрекнат в четири закононарушения, реши Окръжният съд в Монтана, за което заяви БНР. Три от обвиняванията са повдигнати на Гергов през 2014 година, а четвъртото през 2016 година

Съдебната сага с някогашния кмет на Видин стартира преди близо 8 година, когато беше задържан след акция на ДАНС. Разследващите твърдяха, че той е направил закононарушение по работа, като е нарушил служебните си отговорности, свързани с социална поръчка за доставка на храни за бюджетните институции на територията на общината. Освен това беше упрекнат, че нелегално е държал римски монети и е имал патрони, без да има позволение за това.

Няколко месеца след привличането към наказателна отговорност Гергов беше отхвърлен от служба, но през юни 2015 година още веднъж е възобновен като кмет на Видин. През 2016 година му бе повдигнато ново обвиняване, този път за за закононарушение против стопанството, само че накзателното произвеждане е прекъснато малко по-късно. Прекратени са и делата против него за закононарушение по работа и нелегално притежавани муниции. До съда стига само обвиняването за нелегално държане на археологически обекти, за което е оневинен от две правосъдни инстанции.

В своя иск бившият кмет Герго Гергов претендира за 200 000 лв. поради нанесени му вреди от дейностите на прокуратурата, които са довели до огромен психологичен стрес, влошили са здравословното му положение и са уронили достолепието и престижа му в общината и цялата страна. Решението на съда в Монтана, с което се присъждат 83 000 лева на Гергов, подлежи на обжалване пред Апелативния съд в София. 

" Радвам се, че най-после истината спечелва и за мен значимото е, че всички тези неща, които през годините се говореха, най- най-после получиха своя отговор. Четирите обвинявания са потвърдени, че са противозаконни още през 2016 година ", коментира пред БНР Герго Гергов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР