Прокуратурата разследва сключването на неизгодна сделка от Булгаргаз, като досъдебното

...
Прокуратурата разследва сключването на неизгодна сделка от Булгаргаз, като досъдебното
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва неизгодна сделка на "Булгаргаз"

Прокуратурата проверява сключването на неизгодна договорка от " Булгаргаз ", като досъдебното произвеждане е формирано по материали, предадени от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС). Това обявиха от организацията в отговори на въпроси от " Дневник ".

Пред БНР изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева съобщи, че от организацията през днешния ден са изискали документи, свързани с работата на предходното управление на държавното сдружение.

" Служители на ДАНС през днешния ден посетиха сдружението, показаха въпросник с документи, свързани с досъдебно произвеждане, заведено за интервала на предходното ръководство на " Булгаргаз ". Ние ще спомагаме с всички документи, ще ги представим в период. И в действителност входираха писмо с изискуемите документи. Нямало е други дейности от страна на чиновниците ", споделя Златева.

Първоначално " 24 часа " заяви, че ДАНС организира акция в компанията. От организацията обявиха пред " Дневник " само, че материали от инспекция са предадени на прокуратурата, която е образувала досъдебно произвеждане по член 220 от Наказателния кодекс.

Той гласи: (1) Длъжностно лице, което умишлено подписа неизгодна договорка и от това произлезе забележителна щета за стопанството или за институцията, предприятието или организацията, които то съставлява, се санкционира с отнемане от независимост от една до шест години, като съдът може да постанови отнемане от право по член 37, алинея 1, точка 6.(2) В изключително тежки случаи по миналата алинея наказването е от три до 10 години отнемане от независимост, като съдът постановява и отнемане от права по член 37, алинея 1, точки 6 и 7.
От прокуратурата обявиха, че е формирано досъдебно произвеждане, само че отхвърлиха да разясняват защо и от кой момент е. От ДАНС отхвърлиха да разясняват дали инспекцията е по сигнал, или по различен мотив.

В края на юли от обява във " Facebook " на някогашния народен представител от ГЕРБ Делян Добрев се разбра, че от ДАНС са пратили материали на прокуратурата, свързани със сключвани покупко-продажби от управлението на държавния газов снабдител " Булгаргаз ". Материалите са били вследствие на осъществена инспекция по сигнал на Добрев и различен някогашен народен представител от ГЕРБ - Радомир Чолаков.

Те са се обърнали към ДАНС да ревизират контракти на Булгаргаз ", подписани с някогашната компания на шефа му Людмил Йоцов - " МЕТ Енерджи ", на което е продавало собствен газ на контролирани цени, а по-късно е купувало назад на по-високи цени.

Според Делян Добрев " Булгаргаз ", отказвайки се от покупката на газ от " Газпром ", продължава да купува съветски газ, само че през медиатори.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР