Прокуратурата разследва криптобанка, работила на база кухи фирми“, заяви днес

...
Прокуратурата разследва криптобанка, работила на база кухи фирми“, заяви днес
Коментари Харесай

Какво казва Nexo за разследването на прокуратурата?

Прокуратурата проверява криптобанка, работила на база „ кухи компании “, съобщи през днешния ден представителят на основния прокурор Сийка Милева пред медиите. Става дума за криптоплатформата NEXO. Установени са над 3,5 млн. преводи, уточни Светослав Василев от националното разследване. Той разяснява още, че някои от притежателите на компанията са в България.

Разследват се изпиране на пари, данъчни и други закононарушения. През последните пет години като оборот през платформата са минали над 94 милиарда $, сподели Сийка Милева. „ Събрани са доказателства, че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалути, е публично разгласен за лице, което финансира терористични актове “.

По-рано през днешния ден прокуратурата и Министерство на вътрешните работи влязоха в офиси на столична компания. Акцията се организира на бул. „ Никола Вапцаров “ 16 и ул. „ Хенрик Ибсен “. Все още няма арестувани по случая. Претърсени са към 15 адреса.

Над 300 души работят по тази акция, измежду които 35 следователи от националното разследване, ДАНС и жандармерията. Сийка Милева добави, че сега се правят разпити.

„ Банката “ е основала и поддържа интернационална платформа за продан и даване на заеми. Основната активност се е осъществявала от България, а уредниците са български жители, добави представителят на основния прокурор.

Известно е, че съосновател на компанията е някогашният депутат от „ Реформаторски блок “ Антони Тренчев.
Чуждестранните медии също обърнаха внимание на проблема
Офисът на криптозаемодателя Nexo в София беше претърсен от българската полиция в четвъртък в границите на следствие по съмнения за пране на пари и данъчни закононарушения, писа през днешния ден „ Bloomberg “, базирайки се на изказването на Милева.

„ В интервенцията вземат участие над 300 служители на реда, прокурори и сътрудници по национална сигурност, заяви пред кореспонденти в София Сийка Милева, представител на основния прокурор на България. Властите проверяват основаната в Лондон компания Nexo по съмнение в пране на пари, данъчни закононарушения и закононарушения, свързани с нелицензирани банкови действия, сподели тя и добави, че към този момент инспекцията е лимитирана до България “, написа още изданието.

Reuters също цитира Милева, като добавя информацията с това, че „ известието идва, откакто през декември Nexo съобщи, че през идващите месеци последователно ще прекрати даването на своите артикули и услуги в Съединени американски щати заради конфликти с регулаторните органи “.
Позицията на компанията
Служител на Nexo, отговарящ за връзките с обществеността, заяви по електронната поща на „ Ройтерс “, че българските управляващи са били в един от офисите, само че съобщи, че организацията „ има единствено функционалности, свързани с оперативните разноски – заплати, поддръжка на клиенти, бек офис “.

Криптозаемодателите работят като банки за света на криптовалутите, като оферират на клиентите рента върху криптовалутите, които подават в платформата.

Според българската прокуратура през платформата Nexo са минали 94 милиарда $ през последните пет години.

Законодателите по света ускориха апелите за контролиране на криптофирмите след срутва на огромната борса FTX предходната година, написа „ Ройтерс “.

Фирмите се разраснаха бързо по време на пандемията на COVID-19, само че откакто криптопазарите се сринаха предходната година, разнообразни криптозаемодатели замразиха тегленията, оставяйки клиентите с огромни загуби. Основните криптозаемодатели със седалище в Съединени американски щати Celsius, Voyager Digital Ltd и BlockFi подадоха молби за оповестяване в неплатежоспособност предходната година.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР