Производството на цимент допринася за около 8 % от целия

...
Производството на цимент допринася за около 8 % от целия
Коментари Харесай

Учени са създали цимент, който абсорбира повече въглероден диоксид, отколкото се отделя при производството му

Производството на цимент способства за към 8 % от целия въглероден диоксид в атмосферата всяка година. Това е колосално количество, което доста учени по света се надяват да понижат. Използват се енергоспестяващи технологии, неповторими добавки и комплицирани процеси, само че до момента не е реализиран огромен прогрес. Може би ще се получи за учените от Вашингтонския държавен университет, които са измислили цимент, който всмуква повече CO2, в сравнение с се отделя при производството му.

Днес излъчванията на CO2 при производството на цимент се дължат основно на високите температури (разход на енергия) и химичните реакции. На доктрина прекосяването към възобновими енергийни източници би могло да направи цимента и бетона по-екологични, само че химичните реакции към момента са преграда, която не може да бъде преодоляна елементарно.
-->
В предишното са правени доста опити за понижаване на въглеродния отпечатък от химичните реакции при производството на цимент. Варовикът е сменен с вулканична канара, прибавен е титанов диоксид, сода за самун, строителни боклуци и даже глина. Освен това има предложение за потребление на картофено нишесте като основа за строителни материали. Ново изследване, оповестено в списание Materials Letters, предлага като добавка обработени дървени въглища от изгарянето на биологични боклуци.

Въглищата са били тествани и преди в смеси за произвеждане на цимент. Този път дървените въглища са били авансово обработени с отпадъчни води, като са получени няколко позитивни резултата. На първо място, бетонът, създаден в процеса, се оказа по-здрав. Второ, въгленът, подготвен за цимент, е в положение да всмуква до 23 тегловни % въглероден диоксид от околния въздух.

Експериментален цимент с 30 % дървени въглища, обработени с отпадъчни води, гълтам 13 g повече CO2, в сравнение с се отделя при производството му - той е въглеродно негативен. За съпоставяне, при производството на стандартния цимент се отделят до 900 g CO2 на кг. Разликата е доста, доста огромна и дава обещание забавни вероятности за новия материал.

Измерването на якостта на бетона след 28-дневен интервал на произвеждане демонстрира здравина на напън от 27,6 MPa, почти същата като тази на елементарния бетон. Сградите, направени от подобен материал, ще бъдат също толкоз здрави, колкото и тези от елементарен бетон, само че също по този начин ще могат да всмукват CO2 от атмосферата в продължение на десетилетия, а освен по време на индустриалния развой.

Сега учените ще тестват устойчивостта на новия бетон на атмосферни въздействия и други повреди, с цел да се уверят, че той е подобаващ за безвредни здания и структури.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР