Производството на малини расте с 30% спрямо миналата година. В

...
Производството на малини расте с 30% спрямо миналата година. В
Коментари Харесай

Производството на малини бележи 30% ръст спрямо миналата година

Производството на малини пораства с 30% по отношение на предходната година. В България за тази година реколтираните площи с малини са 22 хиляди дка, а прибраната продукция е над 10 хиляди тона. Тези цифри заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на петото издание на годишния форум-семинар на производителите на малини и ягодоплодни култури в България.

Тя е безапелационна, че пресните, първично модифицирани и замразени малини са от главните артикули от бранш "Плодовете и зеленчуци ", които имат позитивно експортно салдо. Малини изнасяме главно за Гърция, Унгария и Италия, а ягоди - за Румъния, Нидерландия и Англия.

По данни на Министерството на земеделието, храните и горите през последните години при малините се следи повишаване на плододаващите площи, които през предходната година доближават близо 25 000 декара. При ягодите обаче се има опазване на плододаващите площи, които са към 10 000 декара. Към момента реколтираните площи с ягоди са 9 919 дка, а прибраната от тях продукция - 8372 тона.

През тази година, в поддръжка на бранша, агроминистерството ползва скица за държавна поддръжка - "Помощ за вложения в материални активи в аграрни стопанства, свързани с първично произвеждане на растениевъдна земеделска продукция ". Тя се вкара по предложение на браншовите организации в бранш „ Плодове и зеленчуци “. Схемата бе създадена с дейното присъединяване на асоциациите в бранша, като са взети поради всички техни оферти във връзка с допустимите по схемата капиталови разноски. Целта на помощта е да се поддържат земеделските стопани за вложения в машини, съоръжение и линии за подготовка, изстудяване и предпазване на първична земеделска продукция. Инвестициите имат за цел възстановяване на общата продуктивност и резистентност на стопанството, по-специално посредством понижаване на индустриалните разноски и възстановяване на производството. Нотифицираният оптимален бюджет за периода на използване 2019-2020 година е в размер на 7.2 млн. лв., оповестиха от агроминистерството. Бюджетът за тази година, е половината от избрания, т.е. 3.6 млн. лв..

Наблюдава се огромен интерес по схемата, отбелязва заместник-министър Кръстева. Към момента подадените планови оферти са 72, с обща стойност на капиталовите разноски в размер над 11 млн. лв.. Заради огромния интерес в бранша към този вид вложения ще се направи обзор на схемата, като ще се работи в посока пренотифициране за още една година, тъй че да бъде позволена и през 2021-а. В взаимозависимост от подадените планови оферти и мечтаните вложения може да бъдат изменени и някои от изискванията по схемата, разгласи Вергиния Кръстева.

До момента по схемата са подписани 47 контракти за държавна помощ в размер на 3.2 млн. лв.. Срокът за осъществяване на инвестицията за всеки план е до девет месеца след датата на подписване на контракта, като се чака до края на тази година да бъдат подадени заявки за погашение на държавната помощ от към 10 бенефициера.

Според Кръстева друга форма на поддръжка за бранша е подмярка 16.1 "Подкрепа за съставяне и действие на оперативни групи в границите на ЕПИ " от ПРСР (2014-2020 г.). Целта на мярката е да се отговори на провокациите в бранша на селското стопанство посредством подсилване на връзките сред селското стопанство, бизнеса и научноизследователската активност. Така в стопанствата ще могат да бъдат внедрени новаторски решения, които да бъдат осъществени на процедура.

Едно от провокациите, които срещат производителите, е дефицитът на работна ръка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР