Производствените цени в България през май сериозно се покачват, както

...
Производствените цени в България през май сериозно се покачват, както
Коментари Харесай

Производствените цени бележат солиден ръст през май

Производствените цени в България през май съществено се повишават, както по отношение на предходния месец, по този начин и на годишна база, демонстрират данните на Националния статистически институт.

Общият показател на цените на производител през май нараства с 1.4% по отношение на предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната индустрия - с 2.7%, и в преработващата индустрия - с 1.8%, а намаляване е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.

Производствените цени през май се покачват с 5.7% в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.9%, в преработващата индустрия - с 4.9%, и в добивната индустрия - с 4.4%.

Индексът на цените на производител единствено на вътрешния пазар през май се повишава с 0.5% по отношение на предходния месец и с 4.8% в съпоставяне със същия месец на 2017 година.

Индексът на цените на производител, отчитайки интернационалния пазар, през май 2018 година се повишава с 2.7% спрямо предходния месец и със 7.1% в съпоставяне със същия месец на предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР