Производствената активност в еврозоната се ускори през първия месец на

...
Производствената активност в еврозоната се ускори през първия месец на
Коментари Харесай

Ускоряване на промишлената активност в еврозоната през януари



Производствената интензивност в еврозоната се форсира през първия месец на годината предвид на облекчение на дефицита във веригите на доставки, макар че подобрението не беше отмерено в обособените страните-членки, а промишлените предприятия към момента бяха изправени пред висок инфлационен напън.

Това сочат дефинитивни данни от изследването, оповестено от компанията IHS Markit.

Окончателният индустриален PMI показател в еврозоната се увеличи през януари до петмесечен връх от 58,7 пункта по отношение на 58,0 пункта през декември и малко под прелиминарен показател на равнище от 59,0 пункта.

Индексът, измерващ единствено промишленото произвеждане, скочи през януари до 55,4 пункта от 53,8 месец по-рано.

Графика на промишления PMI показател



" Изглежда, че производителите в еврозоната устояват до момента на бурята " Омикрон " по-добре от предходните талази на Covid-19, като през януари компаниите регистрират най-големите покачване на производството и поръчките от четири месец насам ", мнения последното изследване Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в IHS Markit.

" Подобрението никога не е отмерено разпределено в еврозоната, като има възобновяването на растежа в Германия, Нидерландия и Австрия, което обаче контрастира със закъснение на промишлената агресия в Италия, Испания и Гърция и съвсем спрян напредък във Франция ", добави той.

Промишлен PMI показател за януари на обособени страни членки на еврозоната



В същото време цените на суровините продължиха да порастват, въпреки и с по-бавни темпове, в сравнение с през декември, като промишлените предприятия трансферираха по-голяма част от това ценово задължение върху потребителите. Ценовият индустриален PMI показател набъбна през януари до 72,7 пункта от 70,2 пункта прз декември, достигайки по този метод второто най-високо ценово равнище от съвсем две десетилетия.

Инфлацията в еврозоната се чака да остане по-висока през 2022 година, в сравнение с се очакваше преди, което може да окаже напън върху Европейската централна банка да стартира да стяга паричната и лихвена си политика, откакто анулира актуалната пандемична вълна на Омикрон.

ЕЦБ ще организира постоянното си съвещание този четвъртък (3-и февруари), само че на този стадий централната банка се опълчва на апелите за по-строга политика, придържайки се към мнението, че ценовият напън ще отслабне с течение на годината.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР