Производителят на японската царевична закуска Umaibo вдига цените за първи

...
Производителят на японската царевична закуска Umaibo вдига цените за първи
Коментари Харесай

Култова японска закуска поскъпна за първи път от десетилетия

Производителят на японската царевична закуска Umaibo подвига цените за първи път от десетилетия насам, оповестява Ройтерс.

Базираната в Токио Yaokin Corp усилва цената на паметното лакомство с 2 йени (около два американски цента) на брой до 12 йени от април 2022 година. Според източници, близки до компанията, главната причина за повишаването са по-високите разноски за произвеждане.

Това е първото сходно нарастване, откогато закуската, чието име значи "вкусна пръчка ", е пусната в продажба през 1979 година.

Това е и отрезвяващо увещание за потребителите, че Япония, даже след десетилетия на дефлация, не е ваксинирана против растящите разноски за артикули и превоз по света. В западните страни инфлацията е нещо обикновено, изключително през последните две години, само че множеството японски компании до момента не бяха склонни да усилват всеобщо цените от боязън да не изгубят чувствителни към разноските клиенти.

Подобно на така наречен "бутерки ", само че завършени като цилиндър, Umaibo се оферират в 15 разнообразни усета, като най-продаваният е с кремообразна царевична чорба.

Годишно се продават към 700 милиона от хрупкавите пръчици. За доста японци закуската подухва мемоари от детството или от кварталния магазин за сладкиши.

Освен от по-високите разноски за първични материали, японските компании са притиснати и от поевтиняването на йената, което усилва разноските за импорт. Производителите на храни постоянно реагират, като свиват размера на разфасовките, вместо да подвигат цените. Yaokin направи нещо сходно с Umaibo през 2007 година.

За феновети на Umaibo смяната в цената поставя края на една цяла ера.

„ Свидетели сме на повратна точка в историята “, написа в Twitter музикантът Ацуши Осава. Неговата група Uchikubi Gokumon Doukoukai възпя закуската в една своя ария от 2010 година, в която се пее за "чудотворната цена " на Umaibo.

„ Цената стартира да се отклонява от текста “, написа Осава.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР