Производителят на генерични лекарства Софарма е на път успешно да

...
Производителят на генерични лекарства Софарма е на път успешно да
Коментари Харесай

Минимум 73% от варантите на Софарма са упражнени и тя е набрала поне 135 млн. лв.

Производителят на генерични медикаменти " Софарма " е на път сполучливо да осъществя най-голямото набиране на капитал на Българската фондова борса за последните 15 години. посредством издадените през 2021 година варанти към момента тече и няма финални данни, само че по сметки на Първа финансова брокерска къща (ПФБК) към този момент са записани най-малко 72.91% от емисията, което подхожда на над 135 млн. лева

Изчисленията са основани на уведомленията за откриване на вътрешна информация от лица от ръководството на " Софарма " и свързани с тях сдружения. Според тях към този момент са извършени 32.75 млн. варанта, всеки от които дава право да се запише по една нова акция против емисионна цена 4.13 лева - много под настоящата пазарна цена, като последните покупко-продажби на БФБ са на 5.98 лева От тях 8.4 млн. акции. са записани от Огнян Донев, който е ръководител на съвета на шефовете, изпълнителен шеф и максимален краен притежател посредством директни и косвени участия в акционерната конструкция на фармацевтичната група. Още 18.9 млн. акции са записани от следената от него " Донев инвестмънт холдинг " и 0.4 млн. - от брачната половинка му. 5 млн. нови акции придобива " Телсо ", в което максимален краен притежател е адв. Венцислав Стоев - дълготраен огромен акционер в " Софарма " и сътрудник на Донев и в други компании. Малки суми са вложили и другите членове на борда производителя на медикаменти.

По-рано през годината " Софарма " разпредели 39.4 млн. лева дял, тъй че действително Донев и други от записалите връщат голямата част от парите от него в компанията с добавка.

Колко още акции са записани отвън вътрешните лица ще стане ясно след крайния период на нарастването - 29 септември. Самите варанти са скъпи книги, които ненапълно наподобяват варианти - те дават на притежателите им право, само че не и обвързване да купят акции при вероятно бъдещо набиране на капитал при авансово заложени условия. Конкретно при " Софарма " варантите бяха пласирани в края на 2021 година и вписани при започване на 2022 година Тогава те се продаваха при първична емисионна цена 0.28 лева, като всеки от тях дава опция да се купи акция по цена 4.13 лева Или казано по различен метод, в случай че цената на акциите на " Софарма " се качи над 4.41 лева, за закупилите варанти става преференциално да ги обръщат в акции, защото ще ги придобият по под пазарна стойност. Отделно самите те също се търгуват на БФБ като настоящата им цена на БФБ е 1.39 лева, само че в случай че се купят в този момент с тях не може да се взе участие в течащото сега нарастване.
Реклама
Останалите неупражнени варанти могат да бъдат употребявани и при вероятно бъдещо нарастване. Трябва обаче да се има поради, че те са със период на валидност три години, който изтича на 11 януари 2025 година Ако до тогава няма нова процедура по нарастване (такава може да се реши от заседание на притежателите на книжата, което може да се свика от притежателите на най-малко 3% от тях), те стават изцяло безполезни.

" Софарма " е една от фирмите, за които имаше в Украйна, защото има индустриални мощности там, а тя, както и Русия и Беларус, са измежду огромните й експортни пазари. Първоначалните упования за мощен удар върху бизнеса й обаче за благополучие не се осъществиха и изключително през 2023 година компанията регистрира още веднъж внушителни растежи. Консолидираните продажби за полугодието порастват с над 14% до 917 млн. лева, а чистата облага скача с 42.5% до съвсем 66 млн. лева

Последните данни от компанията за август сочат 19% растеж на продажбите на годишна база, който се образува от 43% скок на износа и 19% спад на вътрешния пазар. За осемте месеца на 2023 година общото повишаване на оборота е 14%, като разбивката е 27% повишаване на износа и 4% спад на продажбите в страната.
Свързани публикации " Софарма " дава начало на най-голямото набиране на капитал на БФБ от 2007 година 30 август 2023, 17:13 " Софарма " придобива сръбската Pharmanova 17 юли 2023, 14:45 Дивидентното благополучие на българската борса 20 май 2023, 09:53
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР