Производителите на чипове се изправят пред нова серия от предизвикателства.

...
Производителите на чипове се изправят пред нова серия от предизвикателства.
Коментари Харесай

Нов проблем за производителите на чипове: Русия спира износа на неон

Производителите на чипове се изправят пред нова серия от провокации. След проблемите по веригата на доставките, провокирани от пандемията от COVID-19, промишлеността е застрашена от нови опасности, написа CNN.

Русия, която е един от най-големите международни снабдители на инертни газове, употребявани за производството на полупроводници, стартира да лимитира износа за страни, които смята за вражески. Става въпрос за така наречен "благородни " газове, като неон, аргон и хелий.

Това е следващият инструмент за икономическо влияние от страна на съветския президент Владимир Путин против страните, които постановиха наказания на Москва в отговор на нейната инвазия в Украйна. Преди войната Русия и Украйна дружно заемаха към 30% от доставките на неонов газ за производството на полупроводници и електронни съставни елементи, съгласно консултантската компания Bain & Company.

Ограниченията за износа идват тъкмо когато промишлеността и нейните клиенти стартират да се отърсват от най-тежката рецесия на доставките. Миналата година производителите на коли създадоха с 10 милиона транспортни средства по-малко поради дефицита на чипове, съгласно LMC Automotive. Очакваше се доставките да се подобрят през втората половина на тази година.

Неонът играе значима роля в производството на полупроводници, тъй като взе участие в развой, наименуван литография. Газът управлява дължината на вълната на светлината, създадена от лазер, който гравира "пистите " върху силициевите пластини.

Преди войната Русия събираше суровия неон като непряк артикул в своите стоманодобивни фабрики, след което го изпращаше в Украйна за филтриране. Двете страни са водещи производители на благородни газове от времената на Съветския съюз, който ги употребява за създаване на своите военни и галактически технологии,

Войната в Украйна обаче нанесе трайни вреди върху потенциала на тази промишленост. Интензивните сражения в някои от украинските градове, в това число Мариупол и Одеса, унищожиха индустриални обекти и направиха извънредно сложен износа на артикули от района.

От друга страна световните производители на полупроводници последователно понижават зависимостта си от района откогато Русия нахлу в Крим през 2014 година Делът на доставките на неон от Украйна и Русия исторически се движи сред 80% и 90%, само че от 2014 година насам той е намалял до по-малко от една трета.

Все още е прекомерно рано да се каже по какъв начин рестриктивните мерки на износа в Русия ще се отразят на производителите на полупроводници. Досега войната в Украйна не е нарушила кой знае какъв брой стабилността на доставките на чипове.

Но даже производителите да съумеят да заменят изгубените доставки от района, те евентуално ще заплащат доста повече за жизненоважните инертни газове. Цената им по принцип е сложна за следене, защото множеството се търгуват по частни дълготрайни контракти, само че съгласно специалистите, представени от CNN, договорните цени на неона към този момент са се нараснали пет пъти след нашествието в Украйна и ще останат на тези равнища за относително дълъг интервал от време.

Южна Корея, където е основан софтуерният колос Samsung, първа ще почувства "болката ", защото разчита съвсем напълно на импорт на благородни газове и, за разлика от Съединените щати, Япония и Европа, не разполага с огромни газови компании, които биха могли да усилят производството.

Миналата година Samsung изпревари американската Intel като най-големият производител на полупроводници в света.

В момента страните се надпреварват да усилват потенциала си за произвеждане на чипове след двете пандемични години, които ги оставиха брутално изложени на неустойчивостта на световните вериги за доставки.

Intel предложи да помогне на държавното управление на Съединени американски щати и по-рано тази година разгласи, че ще влага 20 милиарда $ в две нови заводи. Миналата година Samsung също се ангажира да построи оборудване за 17 милиарда $ в Тексас.

Увеличаването на произвеждане на чипове евентуално ще докара до по-високо търсене на благородни газове.

Тъй като Русия заплашва да ограничи износа си, Китай може да бъде един от огромните печеливши, защото, съгласно наблюдаващите, има най-големия и най-новия индустриален потенциал.

От 2015 година страната влага в личната си полупроводникова промишленост, в това число в оборудването, належащо за отделянето на инертни газове от други промишлени артикули.

Китай е чист експортьор на тези газове и твърди, че разчита напълно насобствената си продукция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР