Производители на олио скочиха срещу спрения внос на евтин слънчоглед

...
Производители на олио скочиха срещу спрения внос на евтин слънчоглед
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли олиото заради спрения украински внос?

Производители на олио скочиха против спрения импорт на на ниска цена слънчоглед от Украйна.

Временните ограничения за ограничение на вноса на зърнени и маслодайни култури от Украйна ще доведат до банкрут на преработвателни компании в България. Това е мнението на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.
-->
„ Предвид наложените тази седмица от държавното управление на България ограничавания за импорт на слънчоглед от Украйна и обсъжданите с Европейска комисия на циклични превантивни ограничения в границите на Европейски Съюз, опасенията ни са че без национална позиция във връзка с всички наранени браншове от стопанската система може да се реализиран нежелани и мощно отрицателни последици за нашия бранш “, съобщи Яни Янев, ръководител на Сдружението, представен от " Труд ".

Преработвателната промишленост не може да обезпечи нужния слънчоглед единствено от българския пазар и идващите от това стопански последици са понижаване на генерирания Брутният вътрешен продукт от бранша, затваряне на предприятия, работа на понижен потенциал, понижаване на наетия личен състав и други

При използване на тези ограничаващи ограничения за по-дълъг интервал сме изложени на сериозен риск от прекъсване на производството и несъблюдение на търговски контракти, заради липса на суровина и неспособност за обмисляне в общоприетия за промишлеността 3-месечен интервал за обезпечаване на продукция, изясни Янев.

Според него, обстановката ще докара и до хроничен дефицит на слънчогледово олио за вътрешното ползване, в резултат на невъзможността на производителите да работят при дефицит на слънчоглед и, надлежно – покачване на цените за крайните консуматори, както и до нов растеж на инфлацията.

Забраната за импорт на слънчоглед ще пренасочи украинския слънчоглед към западноевропейските страни и България ще загуби обичайни експортни пазари там, а производството на българските преработватели ще отиде в трети страни, които са ценово най-чувствителни.

С цел отбрана на промишлеността и отбягване на тези извънредно нежелани последици, считаме че въведените ограничавания са неприемливи, показват от браншовата организация. Предлагаме в границите на позволеното директно прекосяване на слънчоглед за експорт да се позволява и преправка при цялостна отговорност, отчетност и настоящ надзор на преработвателните предприятия за експорт на 100% от създадените с украински слънчоглед артикули, декларират от сектора.

Сдружението и неговите членове са подготвени за неотложно присъединяване в работна група с представители на държавната администрация за разработване на правила за това, които да влязат в позицията на страната при договарянията с Европейска комисия за самостоятелните превантивни ограничения годни за България.

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България е една от първите учредени браншови организации в страната и е единствената национално представителна организация на преработвателите в бранша. В сектора оперират над 100 дребни, междинни и огромни преработвателни предприятия, с над 10 000 души личен състав, и доходи за 2022 година от над 7 милиарда лв..

Фирмите са вложили стотици милиони левове в преработвателния потенциал на страната и в резултат на това България в този момент е най-големият експортьор на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в Европейски Съюз.

Предвид на станалото към този момент незадоволително вътрешно произвеждане на слънчоглед, за огромна част от тази преправка се разчита на външен импорт, който в последните две години е от Украйна и други страни. Също по този начин, следва да се означи, че вътрешното произвеждане на слънчогледови модифицирани артикули осем пъти надвишава вътрешното ползване, тъй че този преработвателен отрасъл е мощно експортно насочен и един от най-големите и надеждни генератори на Брутният вътрешен продукт и данъчни доходи за България.

Дейността на преработвателите от промишлеността е с обичайни пазари за експорт на сурови слънчогледови масла в Индия, Южна Африка и др.; за експорт на слънчогледов шрот – в Китай, Израел, Мароко и др.; а за износна белен слънчоглед – в Съединени американски щати, Австралия, Нова Зеландия, Англия и други

Заради краткотрайните ограничения за ограничение на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна, част от тези пазари могат да бъдат изгубени от България, се споделя още в позицията на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР