Произведения на изкуството, смятани за откраднати по време на Холокоста, иззети от музеи в множество щати

...
Три произведения на изкуството, смятани за откраднати по време на
Коментари Харесай

Три произведения на изкуството, смятани за откраднати по време на Холокоста от еврейски колекционер на изкуство и артист, бяха иззети от музеи в три различни щата от правоприлагащите органи в Ню Йорк.

Произведенията на изкуството на австрийския експресионист Егон Шиле са били собственост на Фриц Грюнбаум, кабаретен изпълнител и текстописец, починал в концентрационния лагер Дахау през 1941 г.

Изкуството беше иззето в сряда от Института по изкуствата на Чикаго, Музеите Карнеги в Питсбърг и Музея на изкуството Алън Мемориал в колежа Оберлин в Охайо.

Заповедите, издадени от офиса на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, казват, че има основателна причина да се смята, че трите произведения на изкуството са открадната собственост.< /p>Добре известен изпълнител във Виена и Берлин по времето, когато Адолф Хитлер идва на власт, Грюнбаум предизвиква нацистките власти в работата си. Веднъж той се пошегува от затъмнена сцена: „Не мога да видя нищо, нито едно нещо; трябва да съм се натъкнал на националсоциалистическата култура.“

Грюнбаум е арестуван и изпратен в Дахау през 1938 г. Той изнася последното си представление за съкилийници в новогодишната нощ на 1940 г., докато е тежко болен, след което умира на 14 януари 1941 г.

Трите произведения, иззети от офиса на Браг, са: „Руски военнопленник“, акварел и молив върху парче хартия на стойност 1,25 милиона долара, което беше иззето от Института по изкуствата; „Портрет на мъж“, рисунка с молив върху хартия, оценена на 1 милион долара и иззета от Музея на изкуствата Карнеги; и „Момиче с черна коса“, работа с акварел и молив върху хартия, оценена на 1,5 милиона долара и взета от Оберлин.

Институтът по изкуствата каза в изявление в четвъртък: „Ние сме уверени в нашето законно придобиване и законно притежание на тази творба. Произведението е предмет на гражданско дело във федералния съд, където този спор се разглежда правилно и където също така защитаваме нашата законна собственост."

Музеят Карнеги заяви, че се е ангажирал да „действа в съответствие с етичните, законови и професионални изисквания и норми" и ще сътрудничи на властите.

Искане за коментар беше изпратено до музея Оберлин.

Преди заповедите да бъдат издадени в сряда, наследниците на Грюнбаум бяха завели граждански искове срещу трите музея и няколко други ответници, които искат връщането на произведения на изкуството които според тях са били плячкосани от Грюнбаум.

Те спечелиха победа през 2018 г., когато съдия от Ню Йорк постанови, че две произведения на Шиле трябва да бъдат предадени на наследниците на Грюнбаум съгласно Закона за възстановяване на експроприирани лица от Холокоста, приет от Конгреса през 2016 г.

В този случай адвокатът на лондонския търговец на изкуство на Ричард Наги каза, че Наги е законният собственик на произведенията, тъй като снахата на Грюнбаум, Матилде Лукач, ги е продала след смъртта му.

Но съдия Чарлз Рамос постанови, че няма доказателства, че Грюнбаум доброволно е прехвърлил произведенията на изкуството на Лукач. „Подпис с оръжие не може да доведе до валидно прехвърляне“, пише той.

Реймънд Дауд, адвокатът на наследниците в гражданското им производство, препрати въпроси относно изземването на трите произведения в сряда до окръга адвокатска кантора.

Действията, предприети от кантората на Браг, следват изземването на това, което следователите казаха, че са плячкосани антики от музеите в Кливланд и Уорчестър, Масачузетс.

Прокурорите от Манхатън смятат, че имат юрисдикция в всички случаи, защото произведенията на изкуството са били купени и продадени от търговци на изкуство в Манхатън в даден момент.

Дъглас Коен, говорител на окръжния прокурор, каза, че не може да коментира иззетите произведения на изкуството, освен да каже, че те са част от текущо разследване.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР