Проходна е една от най-популярните и красиви пещери в страната.

...
Проходна е една от най-популярните и красиви пещери в страната.
Коментари Харесай

Мистична пещера край Луковит лекува заболявания и сбъдва желания

Проходна е една от най-популярните и красиви пещери в страната. Намира се наоколо до село Карлуково, община Луковит. До нея се стига елементарно, така в близост се вие пътя от Луковит до Карлуково.

Пещерата е известна още и като Божиите очи поради образувалите се от ерозията две идентични дупки с бадемова форма, напомнящи очи. Именно поради тях, когато е на това място, човек остава с усещането, че е следен от някоя по-висша мощ, намираща се някъде над него.

Мястото от години е обгърнато в тайнственост, а хората, живеещи по този край описват най-различни митове за него. Според една легенда тук на това място по време на османското господство били хвърлени девойките, които не поискали да одобряват вярата на поробителите.

След като безжизнените тела на хубавиците се озовали на дъното, даже камъкът се трогнал от тежката им орис и заплакал като човек. И през днешния ден сълзите на скалите могат да се видят при дъждовно време. Достатъчно е да застанете под отворите и ще видите капчиците вода, които се стичат тук.

Говори се още, че пещерата Проходна може да сбъдва стремежи. Местните описват, че в случай че човек застане под „ божествените очи “ и насочи откровена молитва към Господ, желанието му ще бъде чуто и изпълнено.

Според друго поверие пък пещерата е заредена със специфична лековита мощ, която оказва помощ на хората да се оправят с разнообразни свои болести, както и с душевните си терзания.

Всъщност мнозина настояват, че целият регион към скалното образувание носи необикновен заряд и тъкмо това е повода за построяването на построяването на известната психиатрична болница в Карлуково.

Твърди се още, че регионът е толкоз невероятен поради бродещите в близост самодиви. Останали да пренощуват тук свидетелстват за странни звуци, които се чуват вечер.

Дали те са плод на въображението им или на някое мистично творение обаче, към момента не знаем сигурно. Факт е обаче, че пещерата и регионът към нея не престават да притеглят търсачи на мощния чувства поради магнетизма си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР