Програмата за компенсации за електроенергия трябва да продължи, но и

...
Програмата за компенсации за електроенергия трябва да продължи, но и
Коментари Харесай

Сменят правилата. Кои фирми ще вземат компенсации за ток

Програмата за обезщетения за електрическа енергия би трябвало да продължи, само че и да бъде по-ефективна. С обезщетенията е реализирано стабилизиране на промишлеността, което от своя страна е довело до опазване на заетостта, увеличение на конкурентоспособността на българските компании, за което свидетелстват доста увеличените експорт, работни заплати и доходи в бюджета.

Около тези заключения се сплотиха министърът на енергетиката Росен Христов и представители на работодателски организации по време на среща в Министерството на енергетиката (МЕ).
-->
Договорено е да се сътвори работна група под управлението на МЕ, която да създаде още по-ефективен механизъм за използване на програмата за обезщетения, тъй че да има директен резултат върху понижаване на инфлацията, реализиране на енергийна успеваемост и нарастване на каузи на ВЕИ за лично ползване. Във връзка с това са били разисквани практики, които ползват други страни от Европейски Съюз, и опциите им за внедряване в България, както и адаптирането им към локалните условия.

От пресслужбата на МЕ означиха, че на срещата е била регистрирана ролята на енергетиката и нуждата да се обезпечи оптималното действие на всички генериращи мощности, с цел да може да се съберат средства за програмата за обезщетения.

Работодателите имат ясни цели за развиване на промишлеността и отбрана на ползите както на предприятията, по този начин и на крайните консуматори. " Тези цели напълно се поддържат от Министерството на енергетиката и това разрешава едно компактно съдействие както на управително, по този начин и на експертно равнище с обща цел - дейно потребление на държавните средства ", акцентира министър Христов.

От своя страна представителите на работодателските организации още веднъж подчертаха, че обезщетенията не са " помощи ", а връщане на надвзетото от предприятията в следствие от изкривения пазар.

Другата седмица ще се организира първото съвещание на работната експертна група, която в къс период ще излезе с съответни оферти.

В срещата участваха: Добрин Иванов - изпълнителен шеф на АИКБ; Добри Митрев - ръководител на УС на БСК; Васил Тодоров - основен секретар на БТПП; Любомир Левичаров - началник на отдел " Икономически разбори и политика ", БТПП; Константин Стаменов - ръководител на УС на БФИЕК, КРИБ; Ивайло Найденов - изпълнителен шеф на БФИЕК, КРИБ; доцент Нончо Димитров - специалист по енергийна сигурност, ССИ; Николай Кискинов - специалист по енергетика, ССИ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР