Прогонен от Германия комунист, елитен британски физик, руски топ-шпионин: Клаус

...
Прогонен от Германия комунист, елитен британски физик, руски топ-шпионин: Клаус
Коментари Харесай

Клаус Фукс - шпионинът на Сталин, който измами и британците, и американците


Прогонен от Германия болшевик, първокласен английски физик, съветски топ-шпионин: Клаус Фукс е всичко това. В Съединени американски щати считат, че е нанесъл повече вреди от който и да е различен разузнавач по времето на Втората международна война.

" Признавате ли се за отговорен по четирите пункта на обвиняването? За това, че в Бирмингам през 1943, в Ню Йорк през 1944, в Бостън през 1945 и в Бъркшир през 1947 сте предавали информации, които са били от изгода на един зложелател на Англия? ". Това е въпросът, насочен към Клаус Фукс от съда в Лондон, на който той дава отговор утвърдително. На 1 март 1950 е произнесена и присъдата: 14 години затвор за шпионаж.

Тази прекомерно любопитна история напомня вестник „ Ди Велт " и се пита дали присъдата в действителност е била обективна. В последна сметка Фукс е предавал информации на Съветския Съюз, който по времето на Втората международна война е съдружник на Англия.

Кой е Клаус Фукс?

Физикът Клаус Фукс в продължение на години предава извънредно значими секретни данни от английските и американски нуклеарни проучвания на Москва. Фукс е роден на 20 декември 1911 в Рюселсхайм.
Редакцията предлага
Баща му - теолог, свещеник и пацифист - бил уверен съперник на нацизма и подкрепял политическите задължения на сина си. Или най-малко първоначално, когато Клаус се записва в организацията на Социалистическата работническа юноша в Кил. На 20-годишна възраст той става и член на Комунистическата партия на Германия, а след идването на власт на Хитлер се вижда заставен да емигрира в Лондон.

В Бристол приключва физика и математика и от май 1941 стартира работа по английската нуклеарна стратегия в Бирмингам. След нападението на Германия против Съветския съюз през лятото на 1941 Фукс е изпълнен с убеждението, че Англия и Съединени американски щати " са позволили Германия и Съюз на съветските социалистически републики да се изправят едни против други, с цел да се унищожат взаимно ", както той споделя след това през съда. Затова и е считал е, че е негово морално обвързване да оказва помощ на руснаците.

През 1941 година Фукс влиза в контакт със руското военно разузнаване и стартира да предава сведения за английските нуклеарни проучвания. Той е значим осведомител за руските секрети служби още до момента в който е в Бирмингам, само че цената му нараства в допълнение, когато през декември 1943 се причислява към екипа, работещ по американската атомна стратегия. Отначало той се занимава с производството на обогатен уран, след което е зает с подготовката на плутониева бомба.

Как е оголен топ-агентът?
 Клаус Фукс, германецът, който шпионираше в интерес на Съюз на съветските социалистически републики
Клаус Фукс, германецът, който шпионираше в интерес на Съюз на съветските социалистически републики

Фукс предава всичко, което научава, на съветското разузнаване. По този метод доста подкрепя Съюз на съветските социалистически републики да навакса изоставането си от Съединени американски щати в региона на нуклеарните проучвания. От юли 1946 година той е началник на отдела за теоретична физика към английския Център за нуклеарни проучвания Харуел. През есента на 1949 английските управляващи научават, че атомните им секрети са станали известни. Фукс попада под съмнение. Но едвам няколко десетилетия по-късно - в интервала 1995-1997 - американската Агенция за национална сигурност (АНС) оповестява по какъв начин са получени тези информации: това става с помощта на дешифриращата стратегия за руски кодирани известия " Венона ", която попада в ръцете на американците по времето на Втората международна война, само че е разгадана едвам след 1945 година.

Според една дефиниция на американския Конгрес, представена от австрийския " Дер Щандарт ", " Фукс е нанесъл по-големи вреди, в сравнение с който и да е различен разузнавач в историята ". А съдията в Лондон го назовава " най-опасния човек ", обитавал в в миналото в страната. По подобен метод се произнася и прокурорът: " Няма потребност да диря повече претекстове против обвинения - той е болшевик. "

Присъдата от 14 години през 1959-та е сменена с условна. Фукс се насочва към Германска демократична република, където живеел татко му. Там той става прочут нуклеарен физик и откривател. Умира през 1988 година.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР